Hlavní obsah

Další zatčení při protestech v Hongkongu. Demonstranti chtějí ovlivnit turisty z Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

V noci na pondělí bylo zatčeno v Hongkongu dalších šest lidí při střetech mezi demonstranty a policií v turistické čtvrti města. Potyčky vypukly po klidné nedělní protestní akci, jejíž účastníci se snažili upozornit na politickou krizi v Hongkongu návštěvníky z pevninské Číny. Organizátoři počet demonstrantů v ulicích vyčíslili na 260 000, zatímco policie hovoří o 53 000 účastníků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střety při protestech v HongkonguVideo: Reuters

 
Článek

V neděli prošel pochod hongkongských demonstrantů oblíbenou nákupní čtvrtí na poloostrově Kowloon, kterou si oblíbili turisté z pevninské Číny, a došel ke stanici rychlodráhy, jež bývalou britskou kolonii Hongkong spojuje s Kantonem a dalšími čínskými městy.

Cílem bylo upozornit na protesty právě i turisty z Číny. V pevninské Číně jsou totiž zprávy o rozsáhlých hongkongských demonstracích přísně cenzurovány vzhledem k obavám čínského komunistického režimu, aby se protesty z Hongkongu nepřelily na pevninu.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Nedělní demonstrace v Hongkongu

Ačkoliv se v Hongkongu mluví kantonským dialektem, demonstrující skandovali hesla i v mandarínštině, tedy v oficiálním jazyku pevninské Číny.

To by u nás neprošlo, řekl muž ze Šanghaje

„To, jak obyvatelé Hongkongu bojují za svou svobodu, se mě docela dotklo,” komentoval protest 54letý obchodník ze Šanghaje. „Něco takového v (pevninské) Číně dělat nemůžeme. Myslím, že ti turisté, co jsou zde poprvé, nevědí, co se tu děje. Teď chápu, jak se Hongkong od (pevninské) Číny liší,” dodal.

Bylo to poprvé, kdy se demonstrace proti extradičnímu zákonu uskutečnila na kowloonské straně přístavu Hongkong. Ty předchozí se konaly na ostrově Hongkong, kde se nachází finanční centrum města a také sídlo vlády a parlamentu.

Střety mezi demonstranty a příslušníky pořádkové policie se rozpoutaly poté, co se policisté pokusili rozehnat skupinky aktivistů blokujících ulice, napsala agentura Reuters. Šest osob bylo zadrženo.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Nedělní zásah hongkongských policistů proti jednomu z demonstrantů

Protesty vyvolal návrh extradičního zákona, který by umožňoval podezřelé vydávat do Číny. Správkyně města Carrie Lamová se omluvila za příliš tvrdé potlačení protestů a jeho projednávání zastavila. [celá zpráva] Nenechala ale návrh zcela stáhnout a neodstoupila, jak lidé požadovali. [celá zpráva] Jeden z demonstrantů, 56letý učitel Vincent Lee, vysvětlil agentuře Reuters, proč se účastnil nedělního protestu: „Přišel jsme vyjádřit, jak jsme rozčarovaní z hongkongské vlády. Celý měsíc ignoruje každý jednotlivý požadavek.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám