Hlavní obsah

Další nucený potrat v Číně, žena v osmém měsíci dokonce za dítě zaplatila pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

V čínské provincii Fu-ťien se objevil další případ, při němž byl ženě nuceně odebrán plod až téměř v osmém měsíci gravidity. Číňanka Pchan Čchun-jen byla k potratu donucena kvůli porušení politiky jednoho dítěte, a to i přesto, že rodina zaplatila stanovenou pokutu, napsal zpravodajský server BBC. První zveřejněný případ se odehrál v červnu a žena donucená k potratu dostala odškodnění.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Wu Liang-ťie, manžel Pchan, v otevřeném dopise zveřejněném americkou humanitární organizací China Aid uvedl, že 6. dubna "skupina osob násilím" odvlekla jeho ženu do místní nemocnice, kde dostala injekci. O dva dny později Pchan porodila mrtvé dítě.

Manželé z provincie Fu-ťien již dvě děti mají. "Zaplatili pokutu, ale těhotenství bylo přesto přerušeno," řekl Wuův právník Čang Kchaj, který zastupuje i rodinu Feng Ťia-mej.

Za předchozí případ vyplatily úřady odškodnění

Wu vyhledal právní pomoc, teprve když se dozvěděl o kauze jiné ženy Feng Ťia-mej. Tu úřady v červnu donutily k potratu v sedmém měsíci těhotenství, protože porušila politiku jednoho dítěte. Čekala druhé, "nepovolené" dítě a nemohla si dovolit zaplatit pokutu ve výši 40 000 jüanů (128 000 Kč). Peking dlouhodobě prosazuje politiku jednoho dítěte, která většině rodin zakazuje mít více potomků.

Tento případ přitáhl pozornost světových médií, poněvadž manžel Feng svou ženu vyfotografoval krátce po zákroku na nemocničním lůžku i s mrtvým plodem a snímek zveřejnil na internetu. Čínské úřady se následně za zákrok omluvily, dva odpovědní úředníci byli zbaveni funkce a pět dalších bylo potrestáno jiným způsobem. Ženě bylo vyplaceno odškodné ve výši 70 600 jüanů, tedy asi 230 000 korun.

Peníze dítě nenahradí

Právník rodiny Čang Kchaj ve středu oznámil, že rodina přijala finanční kompenzaci od vlády, ale že toto odškodné nemůže vynahradit "duševní utrpení" manželského páru. "Jejich dítě bylo prakticky zabito. Tak málo peněz jako náhrada nestačí," podotkl.

"Nemohu říci, zda jsme spokojeni či nespokojeni s uvedenou sumou. Netýkalo se to peněz," poznamenal k výši odškodného Teng Ťi-jüan, třicetiletý manžel Feng a otec dítěte. Uvedl rovněž, že rodina si stále přeje druhého potomka.

Čína, která má v současnosti 1,34 miliardy obyvatel, kontroluje porodnost často surovými metodami, včetně nucených potratů. Čínský prezident Chu Ťin-tchao loni prohlásil, že politika jednoho dítěte, nastolená v roce 1979, zůstane nadále v platnosti vzhledem k omezeným prostředkům vlády na sociální služby a vzhledem k nedostatku přírodních zdrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám