Hlavní obsah

Dalajlama obhajoval postoj Baracka Obamy vůči Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Tibetský duchovní vůdce dalajlama v neděli bránil amerického prezidenta Baracka Obamu před kritikou, že vůči Číně zaujímá příliš mírný postoj. Pro jednání s asijskou velmocí má americký prezident prostě jen jiný přístup, prohlásil podle agentury AP dalajlama.

Článek

Obama minulý týden poprvé navštívil Čínu v úřadu prezidenta a následně musel čelit výtkám, že při jednáních s čínskými nejvyššími představiteli nevyvinul na Peking dostatečný tlak kvůli Tibetu.

"Obama není vůči Číně mírný, jen má odlišný styl," řekl dalajlama v rozhovoru pro indickou televizi. Tibetský duchovní vůdce nicméně vyjádřil naději, že Obama bude o Tibetu hovořit s indickým premiérem Manmóhanem Singhem. Jejich setkání je plánováno na úterý ve Washingtonu.

Dalajlama žije v indickém exilu od svého útěku z Číny po nezdařeném protičínském povstání v Tibetu v roce 1959. V indické Dharamsále žije i exilová tibetská vláda. Peking obviňuje dalajlamu ze snahy o získání nezávislosti pro svou vlast, ten to však odmítá s tím, že mu jde jen o rozsáhlou autonomii pro Tibet v rámci Číny.

Reklama

Výběr článků

Načítám