Hlavní obsah

Čínský parlament schválil návrh volebního zákona v Hongkongu omezující jeho svobody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský parlament v pátek podle očekávání schválil návrh změny volebního systému v Hongkongu, která posílí nadvládu Pekingu nad tímto územím. Bez ohledu na předchozí kritiku ze strany západních vlád návrh potvrdilo 2895 přítomných členů čínského shromáždění. Evropská unie v reakci na „další porušení” autonomie Hongkongu pohrozila blíže nespecifikovanými kroky.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Čínský premiér hovoří na úvod zasedání čínského parlamentu

Článek

Zákon se označila Čína za „zlepšení volebního systému” v bývalé britské kolonii. V praxi dává propekingským silám právo vetovat kandidaturu prodemokratických kandidátů v hongkongských volbách.

Změna volebního zákona ovlivní složení hongkongského parlamentu ve prospěch pročínských politiků. Volební výbor bude rozšířen z 1200 na 1500 lidí a nově bude schvalovat všechny kandidáty do voleb. - měřítkem má být jejich „vlastenectví”, což pročínské kruhy charakterizují jako „všeobecnou lásku k Číně”. Některé poslance bude moci přímo jmenovat  Dosud výbor nominoval kandidáty při volbách správce Hongkongu. Podle kritiků se tak prostor demokratické opozice zúží na nejmenší míru od roku 1997.

Hongkongu mají vládnout jen čínští patrioti

Svět

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová vyjádřila „upřímnou vděčnost” za rozhodnutí poslanců a sdělila, že smyslem změny je „vrátit město na správnou cestu”.

Čínští poslanci nedali na kritiku ze zahraničí 

V budově čínského parlamentu podle agentur po hlasování propukl aplaus, proti zákonu nezvedl ruku nikdo z přítomných. Poslanci nebrali ohled na předchozí protesty z Londýna, Washingtonu i Bruselu proti novému pokusu omezit Hongkongu autonomii a zbytky jeho svobod.

„Ve světle tohoto nejnovějšího rozhodnutí Evropská unie zváží přijetí dodatečných kroků a bude situaci v Hongkongu věnovat zvýšenou pozornost,” reagoval pozdě večer šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Schválení nového volebního systému označil za další porušení mezinárodních závazků Číny, které oslabí schopnost občanů Hongkongu zvolit si „legitimní” reprezentaci. Při předání Hongkongu po čínskou správu slíbil Peking, že omezená autonomie bude trvat padesát let.

Podle britského ministra zahraničí Dominica Raaba Čína tímto zákonem dále podrývá svou důvěryhodnost ve světě: „Peking tak v rozporu s prohlášeními Číny učinil další krok k omezení prostoru pro demokratickou debatu v Hongkongu. Čína tak přichází o důvěru, že je schopná dodržet své právní závazky a povinnosti coby vůdčí člen mezinárodního společenství.”

„Změny, které dnes odhlasovalo Všečínské shromáždění lidových zástupců, jsou přímým útokem na autonomii Hongkongu, jeho svobody a demokratické procesy, omezují politickou účast, demokratickou reprezentaci a potlačují politickou debatu,” uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí. Zároveň poznamenal, že jednání ministra Antonyho Blinkena s čínskými diplomaty, která je plánováno na příští týden, bude náročné: „Očekávám náročnou diskuzi. Při rozhovorech o věcech, na nichž se neshodujeme, se rozhodně nebudeme přetvařovat.”

 Čína oklešťuje svobodu Hongkongu

Čína posiluje svou moc nad Hongkongem od protestů, které začaly v roce 2019 a které Čína označuje za ohrožení své bezpečnosti. Ve vězení skončilo mnoho představitelů demokratického hnutí včetně politiků a další jsou v exilu.

Hongkong byl do roku 1997 britskou kolonií a Peking při jeho přebírání slíbil, že Hongkongu zaručí vysoký stupeň autonomie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám