Hlavní obsah

Čínský buddhistický mnich, který je obviněný ze sexuálního obtěžování, odstoupil

Peking

Jeden z nejvýše postavených buddhistických mnichů v Číně Š' Süe-čcheng, obviněný ze sexuálního obtěžování, odstoupil z čela Čínského buddhistického sdružení. Podle agentury AP o tom v úterý informovalo samo sdružení, podle něhož Š' funkci předal svému zástupci.

Foto: ČTK/AP

Š' Süe-čcheng na snímku z roku 2015

Článek

Oznámení bylo zařazeno do pravidelné zprávy sdružení, a to bez jakékoli zmínky o obviněních spojených s tímto vlivným mnichem.

Š' Süe-čcheng je představeným známého buddhistického kláštera Lung-čchüan a je také členem politického poradního orgánu čínské vlády. Publikoval řadu knih a na sociálních sítích ho sleduje velké množství lidí. [celá zpráva]

Š' Süe-čcheng je podezřelý, že obtěžoval řadu mnišek a požadoval od nich, aby mu činily různá sexuální potěšení. Tvrdil jim, že sex je součástí víry. Podle agentury AP se to uvádí v prohlášení, které sepsali na 95 stranách dva mniši působící rovněž v klášteře Lung-čchüan na okraji Pekingu a které se dostalo na veřejnost začátkem srpna. Představený je v něm viněn i ze zpronevěry fondů.

Veškerá tato obvinění Š' na sociálních médiích popřel. Svou rezignaci veřejně nijak nekomentoval.

Událost vyvolala velké pozdvižení a nezvyklou pozornost upoutala i ve státních sdělovacích prostředcích, než zasáhla cenzura. Státní úřad pro náboženské záležitosti slíbil, že uvedená obvinění budou vyšetřena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám