Hlavní obsah

Čínská společnost Evergrande směřuje ke krachu, otřes hrozí celé zemi

Hongkong

Krach čínského developera Evergrande se dále přiblížil. Mateřská společnost China Evergrande Group totiž ve středu odstoupila od plánu na prodej 50,1 procenta akcií (za 2,6 miliardy dolarů) své nejziskovější divize Evergrande Property Services. Společnost uvedla, že neexistuje žádná záruka, že by mohla splnit své finanční závazky.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Sídlo Evergrande Centre v Hongkongu

Článek

Do pondělí musí Evergrande splatit část svých dluhů, jinak zbankrotuje. Zadlužený je ale celý realitní sektor v Číně, který může strhnout Čínu do propasti.

Poté, co firma oznámila, že prodej podílu v nejziskovější divizi menší čínské společnosti Hopson Development Holdings padl, klesly akcie mateřské firmy na hongkongské burze o dvanáct procent.

Ve čtvrtek ztratily akcie Evergrande Property Services 6,45 procenta a divize elektrických aut 10,6 procenta. Naopak akcie Hopsonu stouply o pět procent.

Podle Evergrande nepřišel Hopson s cenovou nabídkou. Naopak Hopson tvrdí, že ho Evergrande 13. října informovala, že se prodej neuskuteční.

V Hongkongu zastavili obchodování s akciemi zadluženého developera Evergrande

Svět

„Zrušená transakce vede k tomu, že je ještě méně pravděpodobné, že Evergrande vytáhne na poslední chvíli 'králíka z klobouku',“ řekl agentuře Reuters advokát zastupující část věřitelů.

Společnost Evergrande musí nejpozději do pondělí splatit výnosy z firemních dluhopisů ve výši 83,5 milionu, které byly splatné koncem září. V pondělí uplyne třicetidenní lhůta, ve které jde částku uhradit opožděně.

Nebude-li částka splacena, společnost zamíří do bankrotu.

Věřitelé, s nimiž firma nekomunikuje, krach očekávají. Evergrande ve středu uvedla, že nepokročila v prodeji dalších aktiv, kromě závazků ve výši 1,5 miliardy dolarů v čínské bance Shengjing.

Do společnosti vložil peníze i ředitel

Ve čtvrtek Evergrande oznámila, že dosáhla více než tříměsíčního odkladu splatnosti jiných dluhopisů ve výši 260 milionů dolarů, který vydala firma Jumbo Fortune Enterprise.

Podrobnosti o těchto dluhopisech nebyly zveřejněny a považují se za neprůhledné. V Jumbo Fortune má podíl i Henga Real Estate, což je významná, v Číně operující součást koncernu Evergrande.

Evergrande zmeškala termín pro uhrazení úroků z dluhopisů

Ekonomika

Splatnost byla odložena 3. října poté, co Evergrande slíbila poskytnout dodatečné zajištění. Podle agentury Reuters ředitel Evergrande Chi Ka-jan souhlasil s tím, že vloží osobní majetek do obytného komplexu, který je s touto půjčkou spojen.

Evergrande též uvedla, že bude pokračovat v zavádění opatření, která by řešila problémy s likviditou. A použije veškeré úsilí, aby prodloužila splatnost úvěrů.

Společnost se ještě v září pokusila prodat své nemovitosti, a dokonce jimi přímo umořovat dluhy, aby dostála svým závazkům. Ale to se jí nepovedlo.

Strach z krachu

Pád společnosti, která celkem dluží 305 miliard dolarů, vyvolává velké obavy.

Nejde jen o 1,6 milionu Číňanů, kteří jí poskytli peníze na byty, jež nebyly dostavěny. Ale také o stavební firmy, jimž developer dluží, držitele dluhopisů a poskytovatele úvěrů, včetně řady bank.

Panují obavy, že by pád firmy, jejíž závazky představují dvě procenta čínského HDP, mohl mít dopad nejen na stavebnictví, ale na celou čínskou ekonomiku.

Zasaženo je však celé odvětví, několik menších developerů už zkrachovalo.

Skryté dluhy

Předlužené je celé odvětví, podle banky Nomura činí závazky developerů 5,24 bilionu dolarů, tedy třetinu ročního HDP.

A to je suma z oficiálních statistik, nezahrnující další sporné zdroje, jako jsou úvěry vydávané offshorovými společnostmi.

Firma Fantasia Holdings Group, která už zkrachovala, aktuálně přiznala, že její závazky vůči dalším soukromým věřitelům jsou vyšší o 150 milionů dolarů.

Analytici JP Morgan pak odhadli, že ve skutečnosti činily závazky Evergrande vůči věřitelům na konci června 177 procent hodnoty, a ne sto procent, jak stálo v účetnictví.

U jiného developera R Properties se poměr zvýšil ze 123 procent na 139, když byly zahrnuty skryté dluhy. A u Sun China Holdings stoupl poměr z 87 procent na 138 procent, uvedla agentura Reuters.

Hroutící se obr Evergrande není sám. Půjčky nesplácejí i další čínští developeři

Svět

„Nemyslím si, že někdo ví s jistotou, jaká je velikost dluhů Evergrande,“ řekl nejmenovaný čínský úředník, zabývající se regulací dluhopisů.

Mnohé závazky jsou těžko odhalitelné, protože vznikají nejrůznější společné podniky, jejichž počet stoupl skoro desetinásobně. Podle serveru Nikkei čínský dluhopisový trh táhly v posledních letech firemní dluhopisy s ročním výnosem 20 procent.

Tyto fondy jsou však vysoce rizikové, ve větším objemu nesplatitelné a často jde víceméně o negarantované půjčky.

Čína se v posledních letech snaží zadlužení společností omezovat, zavádí různé limity a pravidla, což vedlo i řadu realitních firem k výprodeji nemovitostí a projektů.

Omezuje i možnost, že se čínské podniky financují přes offshorové firmy, které slibují za vklad podíl na zisku mateřské čínské firmy.

Do čínských firem nesmějí vstupovat zahraniční investoři a toto je způsob, jak lze omezení obejít. Skořápkové firmy však neumožňují investorům možnost kontrolovat postup mateřské společnosti.

Řada expertů opakovaně varovala, že nejen čínský realitní trh, ale i další odvětví ekonomiky rostou kvůli velkému objemu půjček.

Čína se snaží se zadlužením bojovat, dluh ČLR vůči HDP klesá podle agentury Bloomberg už čtvrtý kvartál za sebou. Celkový podíl zadlužení zahrnující i domácnosti se za rok snížil z 269,2 procenta na 263,2 procenta.

Čína si zajišťuje peníze

Čína se zatím snaží krachující developery nezachraňovat a říká, že musí dostát svým závazkům.

Zásah státu se však nevylučuje, prioritně by se dokončovaly nedokončené byty, do nichž budoucí nájemníci vložili peníze. Až na posledním místě by byli zahraniční věřitelé.

Jak velké riziko předlužené realitní firmy představují, plyne z nedělního vyjádření guvernéra čínské národní banky Ji Kang.

Ten řekl, že čínské ekonomice hrozí nebezpečí platební neschopnosti kvůli jistým firmám, které byly špatně řízené, a že regulátoři zkusí zabránit tomu, aby se problémy s Evergrande rozšířily.

Čína se také snaží zajistit si aktiva, tento týden totiž vydala dolarové dluhopisy se splatností tři, pět, deset a třicet let v objemu čtyř miliard dolarů.

V říjnu 2020 si poprvé mohli čínské dolarové dluhopisy vydané v celkovém objemu šest miliard dolarů pořizovat i američtí investoři.

Reklama

Výběr článků

Načítám