Hlavní obsah

Čína zadržela vlivného blogera s prostitutkou

Peking

Čínská policie při kampani proti bloggerům podle pondělní zprávy agentury AP zadržela 60letého amerického podnikatele čínského původu Charlese Süeho s podezřením, že v Pekingu vyhledal služby prostitutky. Süe má na mikroblogu Weibo, který je čínskou obdobou Twitteru, 12 milionů sledujících a pravidelně na něm zveřejňoval citlivé materiály.

Foto: Reuters

Čínský mikroblog Weibo

Článek

Podle AP byl Süe na sociální síti Weibo známý přeposíláním reformně laděných článků a také komentáři k ožehavým tématům, jako je kvalita ovzduší v Číně a bezpečnost potravin.

Policie jej zatkla v pátek večer v jedné z pekingských čtvrtí společně s 22letou ženou, uvedla v neděli čínská policie a média. Podnikatel se prý následně k návštěvě prostitutky přiznal.

V pondělí čínský Lidový deník, který je oficiálním listem vládnoucí komunistické strany, varoval populární blogery, že „by si měli dávat pozor při sdílení informací... a zodpovědně využívat své svobody projevu”.

Süeův pseudonym Süe Man-c' se po zprávě o zadržení naturalizovaného Američana stal jedním z nejvyhledávanějších hesel na čínském internetu. Motiv jeho zatčení zpochybnil mimo jiné redaktor státního deníku Global Times. „Nelze vyloučit možnost, že Süe Man-c' byl zatčen s prostitutkou, aby mu úřady připravily těžké časy,” napsal v neděli novinář Chu Si-ťin.

Hodinkový bratr

Zatčení amerického podnikatele přichází po sérii obdobného zatýkání blogerů z posledních dnů. Mezi zadrženými je mimo jiné „hodinkový bratr”, který proslul tím, že na internetu upozornil na komunistického činitele se slabostí pro nošení drahých hodinek, jež si se svým platem zdaleka nemůže dovolit. Bloger Čou Lu-pao, který šířil fotografie dotyčného politika s různými luxusními hodinkami na zápěstí, byl zatčen pro podezření z vydírání, sdělilo v neděli ministerstvo veřejné bezpečnosti.

Související téma

Foto: Vladimír Plesník , Právo

Podle blogera a někdejšího novináře Ču Žuej-fenga je zatýkání reakcí na obrovský vliv, který někteří komentátoři na internetu získávají, a na rostoucí počet občanů odsuzujících vysoké představitele na sociálních sítích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám