Hlavní obsah

Čína začátkem příštího roku uvolní politiku jednoho dítěte

Peking

Čína už začátkem příštího roku uvolní pravidla, podle nichž mohou mít rodiny pouze jedno dítě. Oznámila to agentura Nová Čína. Poslanci v úterý debatovali o pravidlech, podle nichž budou vyčleněny páry, jež budou mít právo mít děti dvě.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Skupinka hrajících si pekingských dětí

Článek

Nová opatření budou dle ředitele národní komise pro zdraví a plánování rodiny Jang Wen-čuanga v některých provinciích zavedena v první čtvrtině roku 2014. Mělo by jít o několik miliónů rodin. Hlavním důvodem tohoto rozhodnutí je řešit finanční zátěž, jíž je pro společnost stárnoucí populace.

Úřady v jednotlivých provinciích nyní vyčleňují páry, které budou vybrány pro založení širší rodiny, parlament by měl zavedení nové politiky schválit tento týden. Už když vláda letos o svém záměru upustit od striktní politiky jednoho dítěte informovala, rozproudil se obchod s dětským zbožím a také s produkty na posílení plodnosti. Úřady ale upozorňují, že politiku rodičovského plánování Čína v nejbližší době určitě nezruší.

"Stále máme velké množství občanů, na tom se nic nezměnilo. A v tom je zakořeněno mnoho našich ekonomických a sociálních problémů. Nemůžeme riskovat a dopustit, aby se nám růst populace vymkl kontrole," sdělil poslanec Ťieng Fan. Čína s 1,4 miliardy obyvatel je nejlidnatějším státem světa. Její vláda tvrdí, že politikou rodin s jediným dítětem se země od roku 1980 vyhnula narození 400 miliónů dalších občanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám