Hlavní obsah

Čína vyhrožuje Británii odvetou za nabídku pomoci obyvatelům Hongkongu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína ve čtvrtek pohrozila Británii zavedením protiopatření kvůli sporu ohledně čínského bezpečnostního zákona pro Hongkong. Londýn ve středu občanům asijského města nabídl rozšíření práva na trvalý pobyt a možnost získání britského občanství. Peking však tuto nabídku ostře odmítl, píše agentura DPA.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Hongkongský aktivista ee Cheuk-yan si vymývá oči poté, co byl zasažen pepřovým sprejem.

Článek

„Pokud britská strana jednostranně změní nynější pravidla, znamenalo by to porušení vlastních stanovisek a mezinárodního práva,” uvedla ve čtvrtečním prohlášení čínská ambasáda v Londýně.

„Všichni hongkongští krajané, včetně držitelů britského pasu v zámoří, jsou čínští občané,” rozvedl následovně stanovisko Pekingu mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien.

Bojiště v ulicích Hongkongu. Lidé se masově bouří proti tvrdému zákonu Pekingu

Svět

V Hongkongu je nyní okolo 350 tisíc nositelů britského pasu v zámoří (BNO), kteří k návštěvě Spojeného království nepotřebují vízum a mohou tam zůstat až půl roku. Dalších 2,6 milionu lidí je způsobilých k získání tohoto dokumentu.

Londýn ve středu oznámil, že obyvatelům města pod čínskou správou umožní v Británii zůstat až pět let a po dalším roce si zažádat o občanství.

V nejhorším můžete k nám, nabídl Johnson polovině obyvatel Hongkongu

Svět

Pomoc nabízí i Austrálie

Speciální podmínky v podobě víz pro obyvatele Hongkongu, kteří budou kvůli nové legislativě v ohrožení, zvažuje i australská vláda. Kabinet "velmi aktivně" uváží způsoby, jak obyvatele Hongkongu ochránit, řekl dnes australský premiér Scott Morrison.

Hongkong se vrátil z britské správy pod čínskou 1. července 1997. V předávací smlouvě se Peking zavázal, že v Hongkongu budou až do roku 2047 platit určité svobody a autonomie, které jsou ve zbytku Číny nemyslitelné.

Hongkongský parlament schválil zákon o hanobení čínské hymny

Svět

Autonomii však podle kritiků z řad mezinárodního společenství hrubě narušil bezpečnostní zákon, který začal platit v úterý. Právní úprava definuje čtyři trestné činy, u kterých bude uplatňována a jimiž jsou separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráce s cizími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám