Hlavní obsah

Čína staví více jaderných ponorek, než se myslelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Číňané staví nejméně o jednu jadernou ponorku více, než se dosud myslelo. Ukázalo to studium satelitních snímků, které odhalily, že ve výrobě je pět jaderných ponorek, uvedl ve středu web DefenceOne.

Foto: Profimedia.cz

Čínská jaderná ponorka

Článek

Satelitní snímky od společnosti Planet Labs studovali experti ze Střediska Jamese Martina pro studia nešíření jaderných zbraní v Middleburském institutu mezinárodních studií v Monterey.

Snímky odhalily tři trupy v námořním zařízení Longpo a dvě ponorky v loděnici Bohai. Je to o jednu rozestavěnou jadernou ponorku více, než dosud uváděly západní tajné služby.

„Čína pokračuje v široké modernizaci svého jaderného programu. Je tu velký důraz na jaderné ponorky s balistickými střelami (SSBN), protože všechny jejich (další) jaderné zbraně jsou na pozemních základnách,“ řekla expertka ze střediska Catherine Dillová, která analyzovala snímky pořízené během 224 dnů. „Rozšiřování počtu SSBN dává Číně větší flexibilitu a (jejímu jadernému odstrašování) větší uvěřitelnost,“ dodala.

Výstavba flotily jaderných ponorek s balistickými raketami je součástí modernizace čínských ozbrojených sil. Stávající počet čtyř plavidel řady 094 považoval Peking za nedostačující.

Stejné satelitní snímky však také ukázaly, že dvě ze čtyř stávajících plavidel nejsou na moři, a „zdá se, že podstupují údržbu nebo opravy v loděnici Bohai“, uvedla zpráva střediska.

Nové stavby v Jihočínském moři

Čína také pokračuje ve výstavbě svých vojenských zařízení na Paracelsových ostrovech, uvedla agentura Reuters. Na útesu Bombaj se objevily nové stavby. Podle Iniciativy pro námořní transparentnost ve washingtonském Středisku pro strategická a mezinárodní studia jde o radom (část radaru) a solární panely. Předpokládá, že zařízení má vojenské určení, a varuje, že tak rychlá výstavba by mohla proběhnout i na dalších ostrovech v Jihočínském moři, na které si klade Čína jednostranně nárok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám