Hlavní obsah

Čína se tvrdě pustila do KLDR kvůli plánům na jadernou zkoušku

Peking

Peking, který je hlavním spojencem Severní Koreje, ve středu tvrdě zkritizoval Pchjongjang a dal najevo obavy z dalšího vývoje v zemi. Zejména mu vadí hrozby dalším jaderným testem.

Foto: KCNA, Reuters

Start rakety, která vynesla do vesmíru severokorejskou družici.

Článek

„Čína má mimořádně obavy z toho, co se děje. Je proti jakémukoli chování, které by mohlo vyhrotit situaci, a proti jakýmkoli činům, které nevedou k denuklearizaci Korejského poloostrova,“ řekla mluvčí ministerstva zahraniční Chua Čchun-jing.

„Vyzýváme všechny zúčastněné strany, aby zůstaly klidné a cvičily se v sebeovládání a upřímně a tvrdě pracovaly na udržení míru a stability na Korejském poloostrově,“ dodala.

Také čínský bulvární anglicky psaný deník Global Times a jeho mateřský stranický list Žen-min´ž´-pao naspaly, že by Čína měla zaujmout tvrdší pozici a informovat severokorejské vůdce o důsledcích jejich činů.

„Jestliže Severní Korea trvá na třetím jaderném pokusu navzdory snahám odradit ji od toho, musí zaplatit velkou cenu,“ stojí v úvodníku, který vyšel jak v Global Times, tak v Žen-min ž-pao.

V úvodníku dále stojí, že by Čína měla omezit svou pomoc KLDR, když Severní Korea pokročí se zkouškou. Už v roce 2009 po druhém jaderném testu Čína zřejmě omezila dodávky paliv do KLDR.

„Pomoc, kterou dostává od Číny, by měla být zredukována. Čínská vláda by to měla dát jasně najevo dopředu, aby otřásla iluzemi, které možná Pchjongjang chová,“ stojí v textu.

Reklama

Výběr článků

Načítám