Hlavní obsah

Čína prý bude do dvanácti let demokratickou zemí

Novinky, rei
LONDÝN

Čína projde vnitřní transformací a do dvanácti let se z ní stane fungující demokratická země. Britskému deníku The Daily Telegraph to řekl přední poradce ústřední komise čínské komunistické strany Čou Tchienjung.

Foto: Stringer, Reuters

V Číně vládnou komunisté, opozice prostor nemá.

Článek

Jeden z nejliberálnějších hlasů v čínské administrativě a zástupce ředitele Ústřední stranické školy v Pekingu, kde vychovávají budoucí vůdce, řekl, že Čína dokončí své politické a institucionální reformy do roku 2020. „Máme dvanáctiletý plán na ustavení demokratické platformy,“ řekl s tím, že veřejnost se bude výraznou měrou podílet na tvorbě legislativy na všech úrovních.

„(V Číně) budou spousty nevládních organizací, obchodní komory, průmyslové asociace a další společenská uskupení,“ uvedl Čou. V plánu je prý i větší náboženská pluralita.

Návrhy podle něj vyvolávají různé třenice. On sám chce o polovinu snížit počet ministerstev na 19 až 21. To se nelíbí jednotlivým resortním zástupcům.

Daily Telegraph dodává, že čínský příklon k demokracii bude pomalý proces, i když první změny už nastaly - třeba ve velkých městech, kde se na důležité veřejné posty začala vypisovat výběrová řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám