Hlavní obsah

Čína požaduje okolní ostrovy, Filipíny se obrátí k mezinárodnímu soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Filipíny se obrátí na mezinárodní soud kvůli pokračujícímu sporu s Čínou. Peking loni vznesl nároky na Mělčinu Scarborough v Jihočínském moři, kterou nazývá ostrovy Chuang-jen. Jsou jednou z oblastí, které si Peking v poslední době nárokuje. Mělčiny jsou bohaté na ryby a nachází se tam ložiska ropy.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

Filipínský ministr zahraničí Albert del Rosario v úterý řekl, že Manila už vyčerpala „všechny možné politické i diplomatické cesty“ k řešení územního sporu. Dodal, že mezinárodní arbitráž by mohla přinést „trvalé řešení“ sporu.

Del Rosario oznámil, že ministerstvo už předvolalo čínského velvyslance, aby ho o krocích Manily informovalo.

Konflikt s Filipínami se vyhrotil loni, když jedna čínská moderátorka označila celé Filipíny za čínské. Bylo to v době, kdy Manila vyslala k mělčinám dvě válečné lodě, protože tam lovili ryby čínští rybáři.

Čína v posledních letech zvyšuje svůj tlak na územní nároky. Jihočínské moře považuje za čistě své a požaduje, aby všechny ostrovy v něm ležící patřily Číně. Vznesla nárok na Spratlyovy ostrovy, o které se dělí Filipíny, Brunej a Malajsie i Paracelsovy ostrovy, jejichž část patří Vietnamu.

Peking posiluje armádu

Čína také považuje za své ostrůvky Senkaku, kvůli čemuž se dostává do sporů s Japonskem. [celá zpráva]

Čína posiluje nejen své letectvo, ale také námořnictvo. Do výzbroje už zařadila první letadlovou loď Liao-ning, bývalý sovětský Varjag. Na její palubě jsou kopie ruských Suchojů Su-33 označené jako J-15. [celá zpráva]

I když růst vojenské síly Číny znepokojuje USA, především má Pekingu pomoci prosadit jeho regionální zájmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám