Hlavní obsah

Čínské lodě se opět přiblížily ke sporným ostrovům Senkaku

– Tokio/Washington

Tři čínské lodi v pondělí znovu pronikly do japonských výsostných vod v oblasti sporných ostrovů Senkaku (čínsky Ťiao-jü), které spravuje Japonsko a chce získat Čína. Uvedla to japonská pobřežní hlídka citovaná agenturou AFP.

Foto: Kyodo, Reuters

Loď japonské pohraniční stráže Išigagi (vpravo) doprovází loď Čínského námořního dohledu Chaj-ťien 51 u ostrůvků Senkaku, nad nimiž krouží letadlo.

Článek

Podobný incident zaznamenali Japonci již v sobotu. Navzdory varování japonských pohraničníků čínská plavidla tehdy proplula kolem ostrovů Senkaku a strávila v oblasti několik hodin. Incident vyvolal oficiální protest japonského ministerstva zahraničí.

Neobydlené souostroví je obklopeno vodami bohatými na ryby a pod mořským dnem jsou zřejmě i zásoby zemního plynu.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Konflikt se vystupňoval loni v září, kdy se Japonsko rozhodlo odkoupit tři z pěti největších ostrovů v souostroví od soukromých vlastníků.

Japonsko ostrovy ovládá od roku 1895, kdy je obsadilo s tím, že jde o neobydlené území, jež nikomu nepatří. Čína později vznesla na ostrovy nárok s argumentem, že Tokio je obsadilo po válce s Čínou a mělo by je vrátit. Nároky na Senkaku si ale klade i geograficky nejbližší Tchaj-wan.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová v pátek ve Washingtonu jednala se svým úřadujícím japonským protějškem Fumio Kišidou. Prohlásila, že USA "nezaujímají žádné stanovisko ohledně svrchovanosti ostrovů, ale uznávají japonskou správu a jsou proti jakékoli akci, která by ji podkopala". Čína na toto prohlášení ostře reagovala a označila je za "zradu dosavadní americké neutrality" v této otázce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám