Hlavní obsah

Čína oznámila další úmrtí. Koronaviru podlehnou dvě procenta nakažených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Nemoci Covid-19 způsobené novým typem koronaviru v pevninské Číně podlehlo již 1868 lidí. Nakažených je přes 72 tisíc, informovala v úterý s odvoláním na čínské zdravotnické úřady agentura Reuters. Během pondělí zaznamenala Čína 98 nových úmrtí, 93 z nich hlásí provincie Chu-pej, která je považována za epicentrum nákazy. Podle nové studie čínských vědců činí úmrtnost na nemoc Covid-19 2,3 procenta.

Foto: Aly Song, Reuters

Invalida v Šanghaji s rouškou

Článek

Celkem se v pevninské Číně, do které se nepočítá Hongkong a Macao, do pondělní půlnoci nákaza novým typem koronaviru potvrdila u 72 436 lidí.

Zatímco za neděli čínské úřady evidovaly 2048 nových případů, za pondělí je to 1886. Ve srovnání těchto dvou dní se snížil také počet úmrtí. V neděli podle čínských statistik podlehlo nemoci Covid-19 105 lidí, v pondělí 98.

Počet nově potvrzených případů v pevninské Číně byl tak v pondělí poprvé od 30. ledna nižší než 2000, upozornila agentura Reuters. Počet úmrtí za den se pod stovku dostal poprvé od 11. února.

Kritický Wu-chan 

Nejhůře postižená zůstává provincie Chu-pej, z níž se začal virus v loňském roce šířit. Bilance obětí tu podle dnešních údajů vzrostla na 1789. V pondělí podlehlo nemoci Covid-19 v této provincii 93 nakažených a přítomnost nového typu koronaviru se prokázala u dalších 1807 lidí. Celkem tak v provincii počet nakažených dosáhl již 59 989.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Z 93 úmrtí zaznamenaných v pondělí v provincii Chu-pej jich 72 připadá na jeho hlavní město Wu-chan. Metropole hlásí také zdaleka nejvíce nových případů nákazy (1600).

Celkový počet lidí, kteří se z nemoci způsobené koronavirem zotavili, dosáhl podle čínské statistiky 12 552.

Podle studie, kterou zveřejnilo Čínské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí, činí úmrtnost na Covid-19 2,3 procenta. V provincii Chu-pej je nicméně o něco vyšší - 2,9 procenta.

Foto: China Daily, Reuters

Uzavřené infekční oddělení v nemocnici ve Wu-chanu

Na základě studia více než 44 tisíc případů nákazy novým typem koronaviru čínští vědci zjistili, že u 80,9 procenta pacientů měla nemoc mírný průběh, u 13,8 procenta vážný a u 4,7 procenta kritický.

Častěji zemřou muži než ženy 

Nejvyšší úmrtnost vědci zaznamenali v kategorii lidí starších 80 let (14,8 procenta). U dětí do devíti let nezaznamenali jediný případ úmrtí na nemoc Covid-19 a u lidí do 39 let činila úmrtnost jen 0,2 procenta. U následujících věkových skupin pak úmrtnost postupně roste: 0,4 procenta u čtyřicátníků, 1,3 procenta u padesátníků, 3,6 procenta u šedesátníků a v kategorii mezi 70 a 80 lety činí osm procent.

Větší pravděpodobnost, že po nákaze novým koronavirem zemřou, je podle studie u mužů (2,8 procenta). Úmrtnost u žen činí 1,7 procenta.

Vliv na úmrtnost mají také další choroby, kterými pacienti trpí. Nejčastěji po nákaze koronavirem umírají podle čínské studie lidé, kteří trpí kardiovaskulárními nemocemi a dále cukrovkou, chronickými respiračními nemocemi a vysokým tlakem.

Zoufalí čínští lékaři zkoušejí na koronavirus dva tisíce let starý lék

Koronavirus

Studie také upozorňuje na vysoké riziko, kterému je vystaven zdravotnický personál. Do 11. února se v Číně nakazilo koronavirem 3019 lékařů, sester a dalších zdravotníků. Pět z nich zemřelo.

Čínská státní televize oznámila, že na nemoc Covid-19 zemřel také ředitel hlavní nemocnice ve Wu-chanu Liou Č'-ming.

Na celém světě se novým typem koronaviru nakazilo přes 73 tisíc lidí. Mimo pevninskou Čínu zabila nemoc podobná svými příznaky chřipce pět lidí. Po jedné obětí mají Hongkong, Tchaj-wan, Filipíny, Japonsko a Francie. Kromě pevninské Číny je nejvíce nakažených v Singapuru a v Japonsku. Zvláštní případ tvoří výletní loď Diamond Princess kotvící v karanténě u japonské Jokohamy. Zde zatím zaznamenali 454 nakažených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám