Hlavní obsah

Čína poprvé po 50 letech popravila Evropana

– Peking • Aktualizováno

V Číně v úterý popravili Brita Akmala Shaikha usvědčeného z obchodu s drogami. Nepomohla intervence rodiny ani apel britského premiéra Gordona Browna. Shaikh je prvním Evropanem, kterého Peking za posledních 50 letech popravil. Svou vinu popíral a rodina tvrdí, že trpí bipolární poruchou.

Článek

Původem Pákistánec Akmal Shaikh byl zadržen v září 2007 poté, co u něj při příletu do Urumči z Tádžikistánu policie našla téměř čtyři kilogramy heroinu. K trestu smrti byl odsouzen v říjnu 2008 při procesu, který trval pouze půl hodiny.

Jeho rodina v Londýně tvrdí, že ho do Číny vylákali dva neznámí muži, kteří mu slíbili, že mu pomohou odstartovat kariéru v populární hudbě. Podle dcery se jednalo o Poláky.

Foto: Profimedia.cz

Brit Akmal Shaikh na archivní fotografii

Británie obvinila Čínu, že nevzala v úvahu Shaikhův duševní stav. Čína ale tvrdí, že jeho případ byl řešen v souladu se zákonem. Pašování drog je v zemi vážným trestným činem.

Ten muž byl bezbranný a extrémně nemocný. Ocitl se ve společenské mezeře a Čína a její právní systém v jeho případě selhala. Je to naprostá hanba, že byl zabit.
Katherine O'Shea z organizace za lidská práva Reprieve

O milost pro 53letého otce tří dětí žádali v Číně Shaikhovi bratranci a svůj hlas připojil i premiér Brown. Podle rodiny trpěl Shaikh bipolární poruchou. Jeho bratranci ho tento týden navštívili ve vězení. Soohail Shaikh řekl, že pro odsouzeného to byl první přímý kontakt s příbuznými od roku 2007, kdy byl zadržen. Shaikh se až od nich dozvěděl, že má být brzy popraven.

Brown: jsem zděšený

Čína žádosti o milost nevyhověla, což ostatně činí prakticky vždycky, když je těsně před popravou. Peking způsob popravy neupřesnil, podle britských zdrojů mu zřejmě aplikovali smrtící sérum. Jeho tělo nebude vráceno do vlasti, ale Shaikh musí být jako muslim pohřben do 24 hodin.

Práva obžalovaného byla plně zajištěna.
mluvčí čínského ministerstva zahraničí Ťiang Jü

Britský premiér uvedl, že je zděšený a zklamaný. „Obzvláště mne znepokojuje, že nebylo podniknuto žádné zkoumání zdravotního stavu,“ řekl. List China Daily uvedl, že Čína očekávala důkazní lékařský materiál od Britů. Čínský lidový soud mentální poruchu vyloučil i vzhledem k tomu, že jí nikdo v Shaikhově rodině netrpěl.

Rozsudek smrti v Číně

Podle Amnesty International v roce 2008 Čína popravila 1718 lidí, což činí 72 procent všech poprav v celém světě.

Trest smrti se vztahuje na šest desítek porušení zákona včetně nenásilných činů jako jsou daňové podvody.

V Číně je každý rok popraveno více lidí než ve zbytku světa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám