Hlavní obsah

Čína počítá s vakcínou v listopadu

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína předpokládá, že bude mít vakcínu proti koronaviru pro širokou veřejnost už v listopadu. Televizi CCTV to potvrdila epidemioložka pekingského centra pro zdraví a prevenci Wu Kuej-čen.

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

Braní vzorků na koronavirus. Ilustrační foto

Článek

„Asi v listopadu nebo prosinci,“ odpověděla na dotaz ohledně termínu, aniž by ale upřesnila, o který z preparátů vyvíjený v Číně se jedná. Dodala jen, že vývoj očkovací látky v její zemi pokračuje „velmi hladce“.

Necestujte do Česka, varovala Čína své občany

Svět

Čínské firmy Sinopharm a Sinovac Biotech, které na vakcíně pracují, očekávají, že jejich preparáty budou oficiálně zaregistrovány do konce roku. Obě firmy testují své látky už ve třetí fázi, kdy se jejich účinnost ověřuje na tisících dobrovolníků.

Francie dále utahuje šrouby

Sinopharm už od začátku září testuje vakcínu mj. na šesti tisíci lidech v Peru, které patří k nejhůře zasaženým zemím v přepočtu na obyvatele na světě. Stejná firma ověřuje preparát ve Spojených arabských emirátech (SAE), které dokonce schválily nouzové použití experimentální vakcíny pro zdravotníky.

„Vakcína bude dostupná našim hrdinům v první linii obrany, u kterých je největší riziko nákazy,“ uvedl na Twitteru Národní úřad SAE pro řešení krizových situací a živelních katastrof. Země s deseti miliony obyvatel zaznamenala v sobotu rekordní denní přírůstek počtu infikovaných – 1007, v pondělí pak 777.

Izrael v potížích
Nový denní rekord, téměř pět tisíc nakažených, oznámil včera Izrael.
Ten se od pátku prakticky vrací k celostátní karanténě.
Dosavadní denní maximum bylo 4149.

Počty rostou i v Evropě, i když s různou intenzitou. Svízelná je situace nadále ve Španělsku, které hlásí 278 nových pacientů na 100 tisíc obyvatel za uplynulé dva týdny. Tento ukazatel, který sleduje Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), slouží vládám zemí EU pro změny v tzv. cestovatelském semaforu.

Špatná je situace co se nárůstu nových případů týče i ve Francii a České republice.

Rekordní přírůstek potvrdil, že v přepočtu na obyvatele patří Česko k nejhorším v EU

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám