Hlavní obsah

Čína otestovala vlastní antiraketu

Peking

Čína uskutečnila úspěšnou zkoušku protiraketové střely, schopné ničit balistické rakety ve střední fázi letu. Oznámila to pondělní ruská tisková agentura ITAR-TASS s odvoláním na čínská média.

Článek

"Na čínském území se uskutečnila opakovaná zkouška technologie zachycení balistických raket ve střední fázi letu za pomoci pozemní protiraketové střely. Cíle byly splněny," oznámilo čínské ministerstvo obrany bez dalších podrobností.

Čínský však tisk zdůrazňuje, že Čína se po USA stala druhou velmocí, která ovládla technologii ničení balistických raket ve střední fázi letu, kdy protiraketová střela dostihuje svůj cíl mimo atmosféru Země ve výši několika set kilometrů.. Pokud je to pravda, Čína udělala další pokrok v oblasti moderních zbraní.  Už vyvinula i dva typy bojových letounů  páté generace kategorie stealth a protilodní střelu s plochou dráhou letu.

První test čínské protiraketové střely se podle ITAR-TASS uskutečnil v roce 2007, kdy terčem byla vyřazená meteorologická družice. Obdobný test následoval v lednu 2010.

Armádní komuniké jen dodalo, že zkouška měla "obranný charakter" a "nebyla zaměřena proti jakémukoliv státu".

Rostoucí zbrojní výdaje a zdokonalování čínských zbraní podle agentury Reuters znervózňují Spojené státy a zejména sousedy Číny, kteří mají s Pekingem územní spory. Čína ujišťuje, že vojenské výdaje slouží čistě k obranným účelům a mají za úkol modernizovat zastaralé síly, které dlouho stály jen na ohromném počtu vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám