Hlavní obsah

Čína má tři nové ponorky. Pentagon tvrdí, že už jich má více než USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Washington

Čína se chystá uvést do provozu tři nové ponorky na jaderný pohon vybavené odpalovačem pro nejmodernější protilodní střely. V pátek to uvedla státní média, která také ukázala satelitní snímek ponorek kotvících v nejmenovaném přístavu. Podle představitele amerického námořnictva viceadmirála Josepha Mulloye má už Čína více ponorek než Spojené státy.

Foto: Guang Niu/Pool/Files, Reuters

Starší čínská ponorka na snímku z roku 2009

Článek

Televize CCTV uvedla, že se jedná o modernizovanou ponorku Type-093G, která je oproti své předchůdkyni Type-093 z druhé generace čínských nukleárních ponorek delší. Internetové stránky námořnictva doplňují, že nová verze je také rychlejší, mobilnější a tišší. Ponorka je vybavena vertikálním odpalovacím zařízením pro nejmodernější nadzvukové protilodní střely YJ-18.

Podle televize byla výroba dokončena a plavidla jsou připravena ke spuštění na vodu.

„Docela úžasné ponorky,“ upozornil viceadmirál

Na to, že Čína vyrábí „docela úžasné ponorky“, upozornil ve středu v Kongresu americký viceadmirál Mulloy. Před sněmovním branným výborem zdůraznil, že celkem mají Číňané už více ponorek než Spojené státy, ale jejich kvalita je horší.

Pentagon ve výroční zprávě pro Kongres naposledy uvedl, že čínské námořnictvo má 77 bojových lodí, více než 60 ponorek, 55 velkých a středně velkých obojživelných lodí a zhruba 85 menších bojových plavidel. Američané se podle Mulloye nedomnívají, že by čínské ponorky byly vybaveny jadernými střelami.

Upozornil však na rostoucí aktivitu čínského námořnictva, mimo jiné na tři mise v Indickém oceánu a pokusné dlouhodobé nasazení na moři.

Americké námořnictvo ovšem světovým mořím jednoznačně dominuje. Má 19 letadlových lodí, zatímco zbytek světa 12, z toho Čína jedinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám