Hlavní obsah

Čína kritizovala USA, že šíří paniku v souvislosti s koronavirem

– Peking

Čínská vláda obvinila Spojené státy, že podněcují paniku kvůli novému koronaviru šířícímu se z Wu-chanu, místo aby nabídly významnější pomoc. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na vyjádření čínského ministerstva zahraničí.

Foto: China Daily, Reuters

Nákaza koronavirem si vyžádala více mrtvých než epidemie SARS

Článek

„USA byly první zemí, která evakuovala svůj konzulát ve Wu-chanu, USA jako první země rozhodly o částečném stažení zaměstnanců svého velvyslanectví v Pekingu a jako první země také zakázaly čínským cestujícím vstup na své území,” uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing.

„To vše jen vytváří a šíří strach a představuje to špatný příklad pro ostatní,“ dodala mluvčí na tiskové konferenci. Zároveň vyjádřila naději, že další země budou reagovat rozumně, s klidem a na základě vědeckých závěrů.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Nový typ koronaviru si vyžádal již více než 360 mrtvých a přes 17 tisíc nakažených. Je to více než za epidemie SARS, která si v kontinentální Číně na přelomu let 2002 a 2003 vyžádala 349 obětí, uvedla agentura AFP.

Infekce se začala šířit koncem loňského roku z čínského města Wu-chan a zasáhla nejméně 25 dalších zemí. Ty podnikají vlastní opatření proti dalšímu šíření nákazy a evakuují své občany z Číny. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila kvůli onemocnění globální stav zdravotní nouze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám