Hlavní obsah

Čína je větší, tedy alespoň na nové mapě

Novinky, pst

Nová oficiální mapa Čínské lidové republiky zahrnula do hranic země 130 sporných území včetně ostrůvků, na něž si dělají nárok Japonsko a Tchaj-wan (Peking ostrovní republiku považuje za vzbouřenou provincii). Předchozí mapa přitom "pohlcovala" jen 29 sporných území. Číně však od té doby vzrostlo sebevědomí a také touha rozšířit kontrolu nad oceánem, na jehož dně jsou slibné zásoby strategických surovin.

Foto: Profimedia.cz

Čínská strážní loď v Šanghaji

Článek

Národní úřad zeměměřičský a geoinformační novou mapu představí podle serveru Taipeitimes.com na konci ledna a začne ji rozesílat příští měsíc.

"Nová mapa bude velmi významná pro posílení povědomí čínského lidu o národním území, ochranu námořních práv i zájmů a zároveň vyjadřuje čínský politický i diplomatický postoj," prohlásil k mapě šéfredaktor Sinomaps Press Sü Ken-cchaj.

Kromě Tchaj-wanu jsou do území započítány i neobydlené ostrůvky a útesy, které následně rozšiřují pobřežní pásmo, na jehož kontrolu si Čína dělá nárok. Patří sem především Spratlyovy a Paracelské ostrovy v Jihočínském moři a pak ostrovy Tiao-jü-tao ve Východočínském moři. Ty si nárokuje Japonsko, říká jim souostroví Senkaku.

Foto: Taipei Times

Náhled nové mapy podle Taipei Times

Právě v této oblasti eskalovalo napětí i minulý týden, kdy japonské stíhačky vzlétly vstříc čínskému letounu, který pronikl do zóny japonské vzdušné obrany. Japonsko následně poslalo do oblasti hlídkovat další dvě válečné lodi. Ministr zahraničí Fumio Kišida pak při návštěvě v Sydney oznámil uzavření nové dohody o posílení bezpečnostní spolupráce s Austrálií.

Podobný cíl bude mít i nově ohlášená cesta japonského premiéra Šinza Abeho do jihovýchodní Asie, kde chce posílit kromě ekonomických vazeb i ty bezpečnostní se státy ASEAN.

Reklama

Výběr článků

Načítám