Hlavní obsah

Čína chválí novou pětiletku v psychedelickém videu

– Peking

Pětileté plány hospodářského rozvoje Číny působí jako přežitek z minulých dob, propagandistické orgány se ale podle webu deníku The Washington Post usilovně snaží přesvědčit veřejnost, že jde o vzrušující čtení. Americký deník napsal, že státní tisková agentura Nová Čína v úterý zveřejnila bizarní psychedelické video s kreslenými postavičkami.

Videoklip ke třinácté čínské pětiletce

 
Článek

Tříminutový film vypočítává pozitiva "geniálního" plánu, který podle anglického textu písně vznikl na základě rozsáhlých studií a diskusí.

"A co že Čína chystá teďka? Je to třináctá pětiletka!" opakuje se v refrénu pořád dokola, až si posluchač přeje, aby tu rozvernou píseň nikdy neslyšel, napsal šéf čínské redakce The Washington Post Simon Denyer.

Kreslený film podle deníku vzdáleně připomíná animace, které Terry Gilliam vytvářel pro komediální skupinu Monty Python. Nechybějí ústa bez těla, plovoucí listy leknínů, na nichž leží počítače a psací stroje, nebo ruce vyrůstající ze zelených květináčů.

Make-up a la Bowie

Přes obrazovku prolétne primitivní dvourozměrná vesmírná loď, obří děcko v letecké čepici a leteckých brýlích, zatímco na střeše autobusu se veze čtyřčlenná kapela, kde jeden z hudebníků má make-up a la David Bowie, píše dále The Washington Post. Objeví se i portrét Aklberta Einsteina.

Všechny scény ale mají jediný účel, podbarvovat nekonečné vychvalování pětiletého plánu, který prý rozhodně není dokumentem vytvořeným jen malou skupinkou komunistických pohlavárů.

Plán byl podle songu vybrušován do dokonalosti "dalšími a dalšími debatami, stovkami debat" na všech úrovních. Tolika debatami, že by tomu člověk nevěřil, tvrdí video a táže se: "Bláznivé že ano?" Bláznivé, to nepochybně, uzavírá šéf čínské redakce The Washington Post.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám