Hlavní obsah

Čína a Japonsko se vzájemně obviňují kvůli bojovým letadlům nad mořem

Peking

Čínské ministerstvo obrany si ve čtvrtek stěžovalo na start japonských bojových letounů F-15 k čínskému Tu-154, které vykonávalo hlídkovací let nad Východočínským mořem. Podle Pekingu se japonské stroje k čínskému přiblížily na vzdálenost pouhých 30 metrů. Japonsko to popírá a naopak tvrdí, že jeho letoun ohrožovaly čínské bojové letouny Su-27.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dvě japonské stíhačky u čínského tupolevuVideo: Reuters

 
Článek

Peking si stěžuje na vážné ohrožení bezpečnosti svého letadla a na důkaz svého tvrzení zveřejnil video z incidentu.

Podle tajemníka japonské vlády Jošihideho Sugy je však „čínská kritika irelevantní“. Tokio tvrdí, že to byli naopak Číňané, kteří ohrožovali bezpečnost jeho letadla.

Japonsko už ve středu vzneslo diplomatický protest kvůli údajnému ohrožování jeho letounu bojovými letouny Su-27. Ve čtvrtek pak byl na ministerstvo zahraničí předvolán čínský velvyslanec.

Foto: Defense Ministry of Japan/Handout via Reuters, Reuters

Bojový čínský letoun SU-27 vyfocený Japonci

Mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing v reakci uvedla: „Čína důrazně nesouhlasí a protestuje proti ignorování faktů ze strany Japonska a přesouvání viny na oběť, agresivnímu očerňování a zveličování takzvané čínské hrozby.“

Mezi oběma zeměmi panuje napětí kvůli nárokům ve sporných mořských oblastech. Čína a Japonsko se v minulých měsících opakovaně střetly kvůli ostrovům Senkaku ve Východočínském moři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám