Hlavní obsah

Čeští vojáci se stáhli z afghánské dálnice smrti

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes půl roku již čeští vojáci slouží poblíž hlavní afghánské silnice vedoucí z Kábulu na neklidný jih země. Američané ji přezdívají dálnice smrti či cesta do pekla.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Čeští vojáci v Afghánistánu

Článek

Po středeční přestřelce, kdy místní povstalci napadli kontrolní základnu poblíž silnice a těžce zranili českého rotmistra, se české velení rozhodlo na čas své vojáky stáhnout na hlavní základnu Carwile. [celá zpráva]

„Přijali jsme určitá opatření k posílení bezpečnosti našich vojáků. Jedním z nich je i dočasné částečné omezení mentorovací činnosti našich vojáků,“ řekla Právu mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Česká jednotka, která je většinou poskládaná z vojáků z tankové základny Přáslavice u Olomouce, má ve Vardaku za úkol cvičit afghánské vojáky v boji. Výcvik se podle Růžičkové na čas přemístí z předsunutých základen na hlavní a lépe zabezpečenou základnu Carwile.

Provincie Vardak patří mezi pět nejnebezpečnějších teritorií v Afghánistánu a zvláště poblíž strategické silnice, po které proudí konvoje z a do hlavního města, jsou střety koaličních vojsk či afghánské armády s rebely na denním pořádku. „Od ledna zde stoupl počet útoků několikanásobně. Pro srovnání v lednu jsme evidovali více jak 60 útoků, v únoru 35, ale v květnu tento počet již vystoupal na 168,“ poznamenala Růžičková.

Postřelený voják je už v ČR

Útoky se přirozeně nevyhnou ani českým vojákům, za poslední dva měsíce čeští vojáci se svými vozy několikrát najeli na minu. Při výbuších přišel o život jeden voják, jeden byl těžce zraněn a několik lehce. Aby jednotka čítající 54 mužů zůstala úplná, povolalo velení armády nejdříve posily z Česka a po posledním incidentu do Vardaku míří jeden voják ze základny v Logaru.

Rotmistr, který byl ve středu vážně postřelen, byl ve čtvrtek přepraven do ČR. Jeho stav je stále vážný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám