Hlavní obsah

Česko je 8. nejmírumilovnější zemí světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko je osmou nejmírumilovnější zemí světa. Došel k tomu alespoň ve středu zveřejněný Světový mírový index (GPI), v němž si ČR oproti loňsku polepšila o dvě pozice. V čele žebříčku vydávaného britským Institutem pro hospodářství a mír (IEP) je znovu Island, následovaný Novým Zélandem a Portugalskem, na jeho konci je Irák, Sýrie a Afghánistán. U dna žebříčku se umístilo i Rusko.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejmírumilovnějším regionem je znovu Evropa, která má mezi prvními 20 zeměmi hned 13 zástupců. Na opačném konci je Blízký východ a severní Afrika, kde se nachází čtyři z deseti nejméně mírumilovných zemí světa. Celkově se oproti loňsku v indexu, který sleduje 23 ukazatelů, zlepšilo 81 zemí, zatímco 80 se jich zhoršilo.

Česko je šestou nejmírumilovnější zemí světa, vypočítali Australané

Evropa

V první desítce jsou ještě Rakousko, Dánsko, Kanada, Singapur, Japonsko a Švýcarsko. Německo je 16., což znamená vzestup o šest pozic, Slovensko 25., což představuje pokles o dvě místa. Británie se umístila 42., Čína 104., Spojené státy 121. a Rusko dokonce až 154.

Rusko na úrovni Afriky

Za Ruskem už vedle poslední trojice v žebříčku skončily jen Středoafrická republika, Demokratická republika Kongo, Libye, Somálsko, Jemen a Jižní Súdán.

Top 10 nejmírumilovnějších zemí
1. Island
2. Nový Zéland
3. Portugalsko
4. Rakousko
5. Dánsko
6. Kanada
7. Singapur
8. Česká republika
9. Japonsko
10. Švýcarsko

Světový mírový index je výsledkem hodnocení v kategoriích, jako jsou například míra kriminality, dostupnost zbraní, velikost armády a její výzbroj, příspěvky na mírové mise OSN, vztahy se sousedními zeměmi, mírumilovnost demonstrací, míra nátlaku politického systému na občany či účast na zahraničních konfliktech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám