Hlavní obsah

Čad popravil deset údajných členů nigerijských milicí Boko Haram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset údajných členů radikální nigerijské skupiny Boko Haram popravili v Čadu. S odvoláním na ministra pro otázky bezpečnosti Ahmata Mahamata Bachira o tom informovala agentura AP. Muže, kteří se údajně podíleli na přípravě dvou teroristických útoků v metropoli Ndjameně v červnu a červenci, odsoudili teprve v pátek.

Bojovníci Boko Haram

Článek

Deset údajných islamistů soud shledal vinnými z několikanásobné vraždy a nedovoleného užití trhavin, a to podle zpřísněných protiteroristických zákonů, které čadský parlament schválil v červenci po sérii útoků v hlavním městě Ndjameně s více než 50 oběťmi.

Čad je jedním z nejaktivnějších členů koalice proti Boko Haram. Spolu s Nigérií, Nigerem, Kamerunem a Beninem se účastní regionální mise bojující proti radikálům, kteří chtějí na severovýchodě Nigérie vyhlásit stát s přísnými islámskými pravidly.

Nový nigerijský prezident Muhammadu Buhari slíbil v předvolební kampani proti islamistům tvrdý postup. Skupina Boko Haram však od jeho zvolení v březnu četnost útoků ještě zvýšila. Podle agentury AP zabili od té doby radikálové už asi 1000 lidí. Celkem od roku 2009 zahynulo při jejich útocích již více než 20 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám