Hlavní obsah

Bývalý etiopský diktátor dostal doživotí

ADDIS ABEBA

Doživotní trest vězení ve čtvrtek vyměřil soud v Etiopii bývalému diktátorovi Mengistu Hailemu Mariamovi. Skončil tak 12 let trvající soudní proces. Téměř sedmdesátiletý Mariam přezdívaný "Rudý něguš" však do vězení zřejmě nepůjde. Verdikt byl vynesen v jeho nepřítomnosti.

Článek

Bývalý diktátor žije od svého svržení v roce 1991 v zimbabwském exilu pod ochranou prezidenta Roberta Mugabeho, jenž Mengistua do vlasti jako svého oficiálního hosta nevydá.

"Navzdory soudnímu rozhodnutí Etiopie zůstává stále soudruh Mengistu zvláštním hostem zimbabwské vlády," řekl prozatímní ministr informací Paul Mangwana.

Mengistu byl už v prosinci 2006 uznán vinným ze zločinů proti lidskosti, z genocidy a vražd tisíců lidí během své sedmnáctileté vlády.

Odhaduje se, že do roku 1991, kdy byla v Etiopii u moci jeho vojenská vláda, bylo popraveno 50.000 až 200.000 osob a další asi milión zemřel hlady. Svědci před soudem mimo jiné vypovídali, že když si přišli do márnic pro těla svých příbuzných zabitých Mengistuovým režimem, museli zaplatit za kulky, jimiž byli zastřeleni. Jeden ze svědků vypověděl, že voják, který zabil jeho otce, mu poté uřízl hlavu a nabídl ji do dražby na trhu.

V rámci procesu bylo souzeno kromě Mengistua 73 dalších představitelů. Ve vězení skončily čtyři desítky z nich, 27 dalších bylo souzeno v nepřítomnosti a několik v průběhu procesu zemřelo.

Ačkoliv to v některých případech hrozilo, soudní tribunál v Addis Abebě nakonec nevynesl žádný trest smrti "vzhledem k věku obviněných a jejich zdravotnímu stavu".

"Soud rozhodl, že vynesení trestu smrti starým a nemocným lidem by nemuselo být vnímáno jako prosazení práva, ale vendetta,"uvedl tribunál v Addis Abebě.

Mengistu Haile Mariam

Mengistuova vláda začala v roce 1974 svržením etiopského císaře Haileho Selassieho v roce 1974. V Etiopii tehdy propukl vlivem špatné úrody a chyb předchozí vlády hladomor. Vládl zmatek a nová vláda se brzy střetla se studentskými nepokoji a akcemi různých levicových seskupení soupeřících o moc. Mengistu tehdy odpověděl brutálním potlačení nepokojů.

Vyhlášením socialistické lidové republiky posléze získal podporu tehdejšího Sovětského svazu proti invazi ze Somálska. Nicméně v bojích o znovunastolení nezávislosti v Eritrei ani v potlačení provinčních rebelií nikdy zcela neuspěl.

Po dobytí předměstí hlavního města Addis Abeby Menigstu uprchl do Zimbabwe pod ochranu prezidenta Roberta Mugabeho.

Rozsudek ale vyvolal v Etiopii kritické reakce. "Jako křesťan mu odpouštím, ale jako Etiopan a oběť něgušova hrůzného režimu nikdy nezapomenu," říká Mulugeta Asrat, jehož otec patřil k vysokým vojenským důstojníkům zavražděným za Mengistuova režimu. "Dnešní rozsudek je výsměchem spravedlnosti".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám