Hlavní obsah

Bývalá barmská vůdkyně Su Ťij se poprvé od puče objevila osobně u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neipyijto

Bývalá barmská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij, kterou vězní vojenská junta, se v pondělí poprvé od únorového převratu osobně objevila před soudem. Krátce před zahájením jednání popřála lidem pevné zdraví a zdůraznila, že její politická strana Národní liga pro demokracii (NLD) byla založena pro občany a bude existovat, dokud budou existovat občané. Barmská média minulý týden uvedla, že by tato strana mohla být brzy rozpuštěna.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Bývalá barmská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťi

Článek

Pětasedmdesátiletá nositelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij nebyla vidět na veřejnosti od únorového zadržení, předchozí soudní jednání se konala formou videokonference. „Su Ťij vypadala v dobrém zdravotním stavu a před soudním jednáním se asi na 30 minut osobně sešla se svým právním týmem,“ řekl agentuře Reuters právník političky Thae Maun Maun.

Su Ťij, jejíž vláda byla svržena při vojenském převratu 1. února, čelí řadě obvinění od nelegálního vlastnictví vysílaček po porušení zákona o ochraně státního tajemství. Je v domácím vězení.

Armáda převrat zdůvodnila volebními podvody, díky nimž Národní liga pro demokracii listopadové volby vyhrála. Puč vyvolal protesty, při nichž bylo podle barmské Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP) zabito více než 800 lidí. Barmské bezpečnostní složky k potlačení protestů opakovaně použily vodní děla, slzný plyn, gumové projektily, ale i ostrou palbu. Tisíce dalších lidí byly zatčeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám