Hlavní obsah

Britští vojáci si stěžují na slabé pancéřování helikoptér

Novinky, BBC, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Kábul

Britští piloti vrtulníků Merlin nasazených v Afghánistánu si stěžují, že jejich stroje nemají kevlarovou ochranu proti zbraním malých ráží, ze kterých je ostřelují radikálové z Tálibánu. Uvedl to v úterý list Daily Telegraph s tím, že šest Merlinů bylo dislokováno v provincii Hílmand loni v prosinci. Přitom právě v ní probíhají těžké boje.

Článek

Ministerstvo obrany se brání, že stroje jsou pancéřované, nemají však dodatečné pancéřování a protistřepinovou ochranu v ceně asi 100 000 liber, kterou požadují piloti.

„Nechci, abych se vracel s lidmi, kteří budou mít prostřílená těla,“ prohlásil jeden z pilotů a dodal: “Poslaly sem do Afghánistánu vrtulníky, které postrádají odpovídající ochranu. Je to úplně stejné, jako byste jeli nepancéřovaným Land Roverem minovým polem“.

Vzdušná přeprava přitom minimalizuje ztráty způsobené náložemi nastraženými na silnicích, které zabíjejí vojáky přepravované v pomalu se sunoucích kolonách, jež jsou oblíbeným terčem radikálů. Po explozi, která kolonu zastaví, většinou ještě bojovníci ostřelují vojáky z ručních zbraní.

Ministerstvo se brání, chtělo rychle pomoci

„Budeme pokračovat poskytování nejvyšší ochrany pro posádku i pasažéry v Afghánistánu. Naše vrtulníky Merlin HC3 jsou standardně pancéřovány a nyní budou dále upraveny, aby byly připraveny pro operační nasazení,“ uvedlo ministerstvo obrany, které tak přiznalo jisté selhání.

Nasazení nedovybavených helikoptér mělo řešit jejich aktuální nedostatek na afghánském nebi co nejdříve a ministerstvo podle svých slov nechalo na velitelích, aby sami zvážili míru rizika v každé jednotlivé akci. Podle velitelů počet vrtulníků v Afghánistánu stále neodpovídá potřebám.

Odeslání českých vrtulníků vázne

Česká republika také slíbila poslat do Afghánistánu vrtulníky Mi-171, zatím tam však nejsou, protože modernizace strojů se protáhla. "Velice to komplikuje situaci, to nezastírám. Kdyby se dodržel původní plán, což byl prosinec 2008, daleko lépe by se nám dýchalo. Prodlužuje to termíny, ale jde o životy a my se s tím musíme poprat,“ řekl Právu velitel letectva Jiří Verner. Problémem jsou také piloti. Čtyři piloti se už dříve odmítli přeškolit s tím, že výcvik je nedostatečný.  

Ostřelování Kábulu

O tom, jak je půda v Afghánistánu horká, svědčí i poslední útoky. Nejméně pět raket vypálili radikálové z Tálibánu na afghánské hlavní město Kábul. Jeda z nich dopadla v diplomatické čtvrti poblíž amerického velvyslanectví. Další dopadly u mezinárodní letiště a u obytných domů. Střepiny zranily jedno dítě.

Podle expertů měly rakety dolet několika kilometrů byli zřejmě odpáleny z mobilních ramp.

Reklama

Výběr článků

Načítám