Hlavní obsah

Britové prý mají důkazy o použití chemických zbraní v Sýrii

– Londýn

Odborníci z britské armády našli prý důkazy v terénu, že v občanském konfliktu v Sýrii byly použity chemické zbraně. Dle sobotního deníku Times, který se odvolává na anonymní zdroje, nelze vyloučit, že byl použit sarin.

Foto: Reuters

Bojovníci Svobodné syrské armády

Článek

V oblasti blízko syrské metropole Damašku byl údajně odebrán ze zasažené půdy vzorek, který byl následně propašován ze země do Británie. Testy v laboratořích chemického a biologického ústavu při britském ministerstvu obrany v Porton Downu ukázaly, že byl použit "určitý typ chemické zbraně".

Odborníci nebyli s to zjistit, zda plyn použili příslušníci armády věrné prezidentovi Bašárovi Asadovi nebo povstalci, kteří se zmocnili již několika vojenských zařízení. Podle britského ministerstva obrany citovaného agenturou AFP ale už jen možnost, že zbraně jsou v konfliktu používány, vzbuzuje hluboké znepokojení.

Anonymní zdroj v rozhovoru pro Times prohlásil, že rozhodně nejde o typ prostředku, jako může být například slzný plyn používaný proti demonstrantům, jak se někde tvrdí. "Je to něco jiného, i když není možné s jistotou říci, že jde o plyn sarin," řekl.

Bašárův režim si nedávno stěžoval, že chemickou zbraň použili povstalci u Halabu na severu země. Když ale OSN přichystala tým odborníků, který měl vyšetřit vícero podezřelých případů v různých částech Sýrie, odmítl inspektory do země vpustit.

Sarinem se "proslavila" japonská sekta Sekta Óm šinrikjó vedená poloslepým jogínem Šókó Asaharou. Její členové vypustili v roce 1995 nervový plyn do tokijského metra, kde zahynulo 12 lidí a 5500 se jich přiotrávilo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám