Hlavní obsah

Boko Haram unesla v Nigérii přes 400 žen a dětí, tvrdili obyvatelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja
Aktualizováno

Ozbrojenci z islamistické skupiny Boko Haram unesli víc než 400 žen a dětí ze severonigerijského města Damasak. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na místní obyvatele. Město přitom v březnu osvobodili nigerijští a čadští vojáci. Informaci ale Nigérie ve čtvrtek popřela.

Foto: Emmanuel Braun, Reuters

Vojáci Čadu a Nigérie ve městě Damasak

Článek

"Unesli 506 mladých žen a dětí. Zhruba 50 z nich zabili, než odešli," řekl Reuters místní obchodník Souleymane Ali. "Nevíme, jestli po odchodu zabili i ostatní, ale vzali si je s sebou," dodal. Vláda ale slova obyvatel města popřela.

Minulý týden vojáci z Nigeru a Čadu našli v Damasaku masový hrob s nejméně 70 mrtvolami. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nigerijský velitel mezinárodních sil Toumba Mohamed řekl, že místní obyvatelé hovořili o 400 až 500 unesených ženách a dětech.

Foto: Joe Penney, Reuters

Zeď domu ve městě Damasak pomalovaná bojovníky Boko Haram

Podle Reuters zatím počet unesených nebyl oficiálně potvrzen, ale radikálové z Boko Haram už dříve provedli několik hromadných únosů. Loni v dubnu nedaleko města Chibok v témže regionu na severovýchodě unesli téměř 300 školaček, což vyvolalo protesty na celém světě.

Boko Haram se snaží na území severonigerijských států Borno, Yobe a Adamawa a v přilehlých oblastech Nigeru, Čadu a Kamerunu vytvořit po vzoru organizace Islámský stát vlastní chalífát s přísnými islámskými zákony.

Při útocích islamistů za posledních šest let zahynulo v Nigérii asi 13 000 lidí. Z domovů uprchlo asi 3,2 miliónu obyvatel země.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám