Hlavní obsah

V masovém hrobu v Nigérii leželo 70 těl s uřezanými hlavami

Abuja

Vojáci na severu Nigérie objevili masový hrob, ve kterém leželo nejméně 70 mrtvol s uřezanými hlavami, uvedla v pátek agentura Reuters. List The Wall Street Journal s odvoláním na vojenské zdroje informoval až o stovce mrtvých. Oblast dosud ovládalo hnutí Boko Haram.

Foto: Reuters

Vesnice Ngouboua po víkednovém útoku Boko Haram

Článek

Hrob u města Damasak nalezli vojáci z Nigeru a Čadu, kteří na severu Nigérie působí v rámci regionálního tažení proti Boko Haram. Hnutí ovládalo město do uplynulé soboty.

Z lidských pozůstatků je údajně patrné, že masakr se odehrál již před časem. Některá těla jsou následkem suchého pouštního vzduchu částečně mumifikována. Boko Haram dobylo Damasak loni v listopadu.

Hnutí patří k vůbec nejbrutálnějším, provádí kmenové čistky, při nichž zabíjí muže a mladíky nad 14 let, ženy odvádí a vesnice vypaluje. Také využívá dětské vojáky a sebevražedné atentátníky.  [celá zpráva]

Letos už zveřejnilo video, kde podřezali muže.   [celá zpráva]

Boko Haram se snaží na území severonigerijských států Borno, Yobe a Adamawa a v přilehlých oblastech Nigeru, Čadu a Kamerunu vytvořit po vzoru organizace Islámský stát vlastní chalífát s přísnými islámskými zákony. Při útocích islamistů za posledních šest let zahynulo v Nigérii asi 13 tisíc lidí. Z domovů uprchlo asi 3,2 miliónu obyvatel země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám