Hlavní obsah

Boje na Srí Lance si vyžádaly životy dalších 38 civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

COLOMBO

Srílanský lékař Thurajradža Varatharadža oznámil, že nejméně 38 civilistů zahynulo ve středu na severu země při dělostřelecké palbě na úzkou oblast ovládanou tamilskými separatisty. Dalších 140 lidí bylo palbou zraněno. Zasažena byla vesnice, která měla patřit do bezpečné zóny, uvedla AP.

Článek

Podle lékaře jen v zasažené vesnici zahynulo 13 lidí, kteří všichni patřili do jedné rodiny. Dalších 25 těl bylo přineseno do ošetřovny, kde působí, po dvou náletech srílanské armády. Podle svědků je možné, že zahynulo 80 osob.

Mluvčí armády Udaja Nanajakkara popřel, že by armáda útočila na civilisty. Tvrdil, že armáda mířila jen na pozice rebelů.

Armáda vždy popírala civilní oběti, i když v oblasti byla několikrát ostřelována i označená nemocnice, která nakonec musela být uzavřena.

Srílanská armáda tvrdí, že definitivní konec čtvrtstoletí dlouhého konfliktu se separatisty z Tamilských tygrů je na spadnutí. Rebelové ovládají jen 100 čtverečných kilometrů.

V oblastech bojů bylo uvězněno 200 000 civilistů, tvrdí humanitární organizace, vláda přiznává asi sto tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám