Hlavní obsah

Boj o moc otřásl vedením rudé Číny, spekuluje se o pokusu o puč

Novinky, aš, pst
Peking

V Komunistické straně Číny probíhá tvrdý boj o moc, který vrcholil v posledních týdnech. Jednotlivá křídla, jedno s podporou armády a druhé s podporou bezpečnostních složek, se údajně přetahovaly o kontrolu nad sdělovacími prostředky a v Pekingu byly v pohotovosti i tankové jednotky. Oficiální kanály však mlčí.

Článek

Vše odstartovala aféra ambiciózního člena politbyra Po Si-laje, jehož osud je nejasný. Spekuluje se, že byl zadržen a čelí nezveřejněným obviněním. Ovšem vzhledem k tomu, že Po byl podle portálu Mingjing News chráněncem člena mocného devítičlenného Stálého výboru politbyra komunistické strany Čou Jung-kchanga, který kontroluje policii a bezpečnostní složky, rozhořel se boj mezi nejmocnějšími. Situace byla o to napjatější, že se s nástupem nového čínského roku za necelý rok očekává generační výměna v nejvyšších funkcích.

Za soupeřící kliku vůči Čouovi označují čínští blogeři generálního tajemníka Chu Ťin-tchaa a premiéra Wen Ťia-paa, kteří kontrolují armádu. I oni mají své politické chráněnce, kteří jsou údajně liberálněji orientováni než Po. Sám Po mimo jiné před časem nakoupil 5000 pušek a zásoby střeliva, aby vyzbrojil svou osobní armádu.

Podle neověřených zpráv se pak policie s armádou přetahovala o kontrolu nad státní tiskovou agenturou, která kvůli tomu jeden čas vydávala jen zprávy ze zahraničí. V Pekingu byla také podle neověřených zpráv uvedena do pohotovosti 38. armáda.

List komunistické strany Žen-min-ž´-pao o situaci ve vedení strany mlčí. Nacionalistický Global Times, který vychází ve stejném vydavatelství jako Žen-min-ž-pao ale ve svém čtvrtečním komentáři už napsal: „Celá Čína čeká, až strana promluví. Doufáme, že dopějí rychle k závěru. Čím rychleji uslyšíme autoritativní hlas, tím jasněji bude ve společnosti a veřejnost se bude cítit bezpečněji.“ V textu přirozeně Po není zmíněn.

Po oživoval éru Mao Ce-tunga

Po na sebe upozornil jako stranický šéf třicetimiliónového města Čchung-čching, které změnil v baštu rudých. Pořádal mimo jiné sborové zpěvy budovatelských písní. Dokázal ale také rozdrtit ve městě mafii a nechal popravit politiky, kteří řádění organizovaného zločinu tolerovali. Bojoval i s korupcí.

„Po hrál v Čchung- čchingu vysokou hru. Hrál s kartou, se kterou by mohl nasměřovat celou zemi,“ řekl podnikatel z prudce se rozvíjejícího města.

Jeho přístup nemusel být mnoha jeho soudruhům blízký. Nemluvě o tom, že se pozornost z ekonomicky aktivního jihu přenesla na město na řece Jang-c´-ťiang. Mohl tak stát v cestě liberálnějšímu Wangu Jangovi, který stojí v čele strany v bohaté jižní provincii Kuang-tung a dříve šéfoval Čchung-čchingu. Sám měl problémy s tím, že loni protestovali obyvatelé Wu-chanu proti obrovské korupci a musel proti nim vyslat policii. [celá zpráva]

Vyšetřování korupce vedlo i k Poovi

Letos však přišel Poův pád. Důvodem byla roztržka mezi Poem a jeho dlouhodobým spolupracovníkem, šéfem policie ve městě Wangem Li-jünem. Ten údajně upozornil Po Si-laje, že vyšetřování korupce se týká už i jeho rodiny, zejména jeho ženy. Wang byl poslán na dovolenou a šel hledat azyl na americkém konzulátu.

Po Si-laj přišel o svůj post předsedy partaje ve městě, je však dál členem širšího politbyra. Pokračující mlčení stranických špiček ale ukazuje, že si neví rady se situací. "Prohra Poa znamená, že vyvážená příprava 18. sjezdu byla narušena,“ uvedl pro Reuters komentátor Li Waj-Tung. „Najít rovnováhu bude teď mnohem těžší,“ dodal.

Nicméně Po a také Čchou svůj boj o moc zřejmě zcela prohráli. Ťiang Ce-min, který má symbolickou funkci prezidenta, ale také nemalý vliv na rozhodnutí komunistických špiček, označil podle portálu Mingjing News Čoua za zrádce kvůli podpoře Poa. Vytkl mu, že ohrozil hladké předání moci nové generaci. V souvislosti s tím se objevila i informace, že na převýchovu bylo posláno 3000 členů komunistické strany, kteří Poa zřejmě podporovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám