Hlavní obsah

Boeing někdo unesl, tvrdí Malajsie a přesouvá pátrání na západ

Kuala Lumpur
Aktualizováno

Let malajsijských aerolinek číslo 370 s celkem 239 lidmi na palubě udělal poté, co zmizel z civilních radarů, prudký obrat směrem na západ. Plyne to ze závěrů malajsijských odborníků. Letadlo zmizelo přesně před týdnem. Premiér Najib Abdul Razak oznámil, že letadlo někdo přiměl změnit trasu. Podle něj prý ale není jisté, zda to byl únos.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pátrání po letadle a vzpomínkové místo na letištiVideo: Reuters

 
Článek

Premiér vyloučil, že by stroj havaroval kvůli technické závadě. "Navzdory zprávám z médií, že letadlo bylo uneseno, bych chtěl ujasnit, že stále vyšetřujeme všechny možné příčiny, které mohly vést ke změně směru MH 370," prohlásil premiér. Sám přitom bez pochybností uvedl, že letadlo někdo na palubě přiměl změnit trasu.

„Někdo schválně vypnul komunikační zařízení a změnil směr letu z původního kurzu,” citovala agentura AP malajsijského úředníka, který se na analýze a vyšetřování podílel.

Policie prý prohledává dům kapitána, který stroj pilotoval.

Foto: Tomasz Bartkowiak, Reuters

Zmizelý Boeing 777 Malaysia Airlines na archivním snímku

Podle CNN analýza předpokládá, že letadlo havarovalo a leží někde v mořích Bengálského zálivu. V jihočínském moři bylo pátrání ukončeno a přesouvá se na západ od Malajsie. Soustředí se na dvě oblasti: na moře od Indonésie směrem na jih Indie a také na území od hranice Kazachstánu a Turkmenistánu po severní Thajsko.

Stroj letěl z Kuala Lumpuru do čínského Pekingu. Nad mořem před přeletem Vietnamu ale zmizel. V tu chvíli se měl prudce otočit na západ, zpět přeletěl malajský poloostrov a pokračovat směrem k Indii.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Oblast, kam až mohl doletět Boeing 777 malajských aerolinek z místa a odkud se naposledy ohlásil.

Letoun zřejmě nikde nepřistál, k únosu se nikdo nepřihlásil, nikdo nevznesl žádné požadavky. Hypotéza o únosu se objevovala už od začátku, podle úředníka, který ale nechtěl být jmenován, se nyní bere jako fakt.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři začali pátrat po zmizelém letadle i v dalších oblastechVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám