Hlavní obsah

Blesk zabil 16 návštěvníků indické pevnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Džajpur
Aktualizováno

Nejméně 16 lidí přišlo o život a mnoho dalších bylo zraněno, když je při návštěvě historické pevnosti u severoindického Džajpuru zasáhl blesk. Informuje o tom v pondělí zpravodajský web BBC. Podle místních médií v Indii blesky v neděli zabily nejméně 60 lidí.

Foto: Rafiq Maqbool, ČTK/AP

Indie zažívá v období monzunových dešťů

Článek

Skupinu lidí blesk zasáhl v neděli, když se v dešti fotili na vrcholku věže pevnosti Ámér, která pochází z 12. století. Na místě bylo v době úderu blesku 27 lidí. Někteří údajně z věže skočili. Představitel místní policie médiím řekl, že většinu obětí tvoří mladí lidé.

„Když začalo pršet, návštěvníci se ukryli ve strážní věži poblíž pevnosti. Blesk zasáhl strážní věž a na místě zabil 11 lidí a další zranil,” řekl v pondělí agentuře Reuters místní policista. Většina obětí podle něj byli domácí turisté. Tragická bilance se později zvýšila.

Nejlidnatější indický stát chce, aby rodiny měly maximálně dvě děti

Zahraniční

Silné bouřky si v neděli v indických státech Uttarpradéš a Rádžastán, jehož je Džajpur metropolí, vyžádaly nejméně 60 mrtvých. Rodiny obětí podle místních úřadů obdrží 500 000 rupií (téměř 146 700 Kč) jako odškodnění. V posledních zhruba dvaceti letech blesky v Indii každý rok průměrně usmrtily 2000 lidí.

Upřímnou soustrast pozůstalým vyjádřil indický premiér Nárendra Módí a na Twitteru napsal, že se modlí za bezpečí lidí v oblastech zasažených silnými dešti a bouřemi.

Období monzunů, které charakterizují silné lijáky, v Indii většinou trvá od června do září. Podle indického meteorologického úřadu se od 60. let minulého století počty lidí, které v zemi každý rok zabije blesk, zdvojnásobily. Jako jeden z důvodů úřad zmínil změny klimatu.

Rozmary počasí vás již nepřekvapí, a to díky těmto mobilním aplikacím

Mobil

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám