Hlavní obsah

Bin Ládinova mrtvola neskončila v moři, Američané si ji nechali, tvrdí WikiLeaks

– Washington
Novinky, rei

Tělo zabitého vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina nebylo pohřbeno americkým námořnictvem do moře. Alespoň se to domnívali analytici soukromého amerického výzkumného střediska Stratfor, nazývaného někdy stínovou CIA. Jejich e-maily unikly na veřejnost prostřednictvím hackerů a serveru WikiLeaks.

Foto: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin

Článek

Bin Ládina zabilo počátkem loňského května americké komando v pákistánském Abbottábádu. Podle vyjádření americké vlády bylo jen několik hodin po útoku teroristovo tělo přepraveno na letadlovou loď USS Carl Vinson. Jeho ostatky byly následně uloženy do pytle a i se závažím hozeny do vody na severu Arabského moře.

Pohřeb bin Ládina proběhl podle oficiální verze Washingtonu v souladu s islámskými tradicemi, včetně omytí těla a čtení náboženských poznámek.

Analytici Stratforu oficiální verzi událostí nevěřili. „Údajně jsme si vzali tělo s sebou, díky bohu,“ napsal šéf střediska George Friedman jen chvíli poté, co prezident Barack Obama 2. května oznámil zabití bin Ládina. Zástupce oddělení pro zpravodajské informace Fred Burton mu odpověděl: „Tělo je v letadle na cestě do Doveru.“ Doplnil, že následně poputuje na patologii do armádního výzkumného střediska v Bethesdě.

Na letecké základně v Doveru ve státě Delaware je vojenská márnice, kudy se do vlasti vracejí i ostatky amerických vojáků padlých v zahraničí.

Ukradené e-maily analytiků

Stratfor poskytuje analýzy množství firem i vládních úřadů včetně amerického ministerstva vnitra, námořnictva a vojenské rozvědce. Autor množství článků a knih o národní bezpečnosti, zpravodajských službách a konfliktech George Friedman založil středisko se sídlem v texaském Austinu v roce 1996.

Fred Burton je bývalý šéf oddělení boje proti terorismu při diplomatické bezpečnostní službě na americkém ministerstvu zahraničních věcí.

Server WikiLeaks uvedl, že má k dispozici pět miliónů e-mailových zpráv ze Stratforu z období mezi červencem 2004 a prosincem 2011. E-maily koncem loňského roku ukradli piráti z hnutí Anonymous. Na internetu bylo zveřejněno zatím necelých sedm stovek zpráv.

Reklama

Související články

V Pákistánu zbourali úkryt bin Ládina

Dům v pákistánském Abbottabádu, kde se skrýval Usáma bin Ládin, byl zbourán. Demoliční práce bez předchozího oznámení začaly o víkendu. Podle agentury AFP byla...

Výběr článků

Načítám