Hlavní obsah

Bílý dům si stěžuje na netransparentnost Číny při epidemii koronaviru

Washington/Peking

Ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow vyjádřil v noci na pátek nespokojenost, jakým netransparentním způsobem Čína informuje o situaci kolem epidemie koronaviru, který způsobuje nemoc Covid-19. Čína totiž rozšířila oblasti, kde platí karanténa a změnila způsob zjišťování nemoci.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow

Článek

„Jsme trochu zklamáni, že jsme nebyli přizváni a jsme trochu zklamání nedostatkem transparentnosti,“ uvedl Larry Kudlow, který stojí v čele americké Národní ekonomické rady.

„Je k mám politbyro skutečně upřímné?“ zeptal se Kudlow. Zmínil, že čínský prezident Si Ťin-pching ujistil Donalda Trumpa, že by akceptoval americkou pomoc. „Jenomže nás nechtějí vpustit,“ dodal podle listu The Guardian Kudlow a dodal: „Nevím, jaké mají motivy, ale vím, že podle všeho trpí víc a víc lidí.“

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Rozšíření uzavřených oblastí

Na čtvrtečním setkání vysocí představitelé v Pekingu v čele s premiérem Li Kche-čchiangem vyzvali, aby další oblasti „vyhlásily karanténu a stejná nouzová opatření, jaká jsou ve Wu-chanu.“ Ten je uzavřený a nefunguje v něm městská hromadná doprava. Premiér vyzval také úřady ve Wu-chanu, aby urychlily třídění obyvatel a daly do karantény ty osoby, u nichž je podezření nebo se potvrdilo, že se dostaly do kontaktu s koronavirem.

Foto: China Daily, Reuters

Zdravotník ve Wu-chanu dělá test RNA na nákazu koronavirem

Nově bylo izolováno několik měst, mimo jiné Chuang-kang, který je nejvíce postižen mimo Wu-chan, protože je v těm evidováno přes 2000 případů a 59 obětí. Byly tam na 14 dní uzavřeny všechny obytné čtvrtě a zakázán provoz všech vozidel kromě zdravotnických, záchranářských a úředních, „Bez povolení nesmí nikdo odjet ani přijet,“ píše se ve vyhlášce. Obvodní úřady musejí zajistit potraviny.

Podobná opatření platí i v okrese Ta-wu v provincii Chu-pej. „Kdo nařízení poruší, bude podle válečných nařízení zadržen“, protože v „mimořádné době jsou potřeba mimořádné akce“.

Machinace s čísly

Pochybnosti také vyvolal nový způsoby hlášení nakažených. Nyní už není nutný test, stačí, když se u lidí, kde panuje podezření na nákazu koronavirem, prokáže na rentgenu zápal plic. Po změně metodiky, která ale platí jen v nejvíce postižené provincii Chu-pej, bylo oznámeno skoro 15 tisíc nových případů a 242 obětí, v celé zemi přibylo 254 mrtvých.

Kudlow k tomu poznamenal: „Ta čísla tu poskakují... Jsou tu určitá překvapení.”

Ve Vietnamu zavřeli kvůli koronaviru desetitisícové město

Svět

V pátek oznámila čínská Národní zdravotní komise dalších 121 obětí, ale současně uvedla, že 108 mrtvých ze seznamu vyškrtla, protože šlo o „duplicitní záznamy.“

V Číně je pět tisíc nových případů nákazy. Přibývají i mrtví

Svět

Čína také uvedla, že nakaženo bylo 1716 zdravotníků, z nichž šest zemřelo.

První nákaza v Africe 

První případ nákazy koronavirem 2019-nCoV oznámil v pátek Egypt. Podle tamních úřadů jde o cizince, který byl poslán do izolace v nemocnici. Egypt se tak stal zatím jedinou africkou zemí, kde pacienta s koronavirem evidovali.

Foto: Aly Song, Reuters

Invalida v Šanghaji s rouškou

Kritika Indonésie

Terčem kritiky ze strany odborníků se stala i Indonésie, která tvrdí, že zatím nemá žádný případ nákazy. Profesor Marc Lipsitch, který analyzoval letecká spojení do této země, uvedl minulý týden pro Sydney Morning Herald, že zemi zřejmě nějaké případy unikly. Indonéský ministr zdravotnictví to označil za urážlivé. Ve čtvrtek země oznámila, že zpětně prověřila pohyb čínského turisty, u něhož se po návratu z Bali objevila nákaza. U lidí, s nimiž se setkal, se nemoc neprokázala.

Podle Lipsitche je varovné především to, že země nezačala s testy na nákazu dříve než 5. února, protože neměla testy.

Světová zdravotnická organizace varovala, že má obavy z šíření nákazy v zemích se slabším zdravotním systémem.

Reklama

Výběr článků

Načítám