Hlavní obsah

Běloruskou sprinterku nutili funkcionáři odletět z olympiády. Japonci ji odvezli na bezpečné místo

– Tokio • Aktualizováno

Kryscina Cimanouská, běloruská běžkyně a kritička režimu prezidenta Alexandra Lukašenka, je podle svých slov donucena se vrátit z olympijských her v Tokiu do vlasti. Čtyřiadvacetiletá žena v Japonsku zavolala policii a po několika hodinách strávených na policejní stanici na letišti ji policie odváží na bezpečné místo. Podle některých zdrojů řeší žádost o azyl v Rakousku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Běloruská atletka Kryscina Cimanouská na tokijském letišti s japonskými policistyVideo: Reuters

 
Článek

Cimanouská měla závodit v pondělí v běhu na 200 metrů, ale běloruský tým ji v neděli odvezl na letiště. Agentuře Reuters sprinterka řekla, že byla z olympijského týmu vyhozena po stížnostech na trenéry. „Šéftrenér mi řekl, že přišel shora příkaz mě přemístit,” řekla na letišti agentuře Reuters.

Sportovkyně požádala o pomoc mezinárodní olympijský výbor. „Byla jsem pod nátlakem, snaží se mě dostat ze země bez mého souhlasu. Žádám MOV o zásah,” řekla.

Běloruský olympijský výbor vede syn prezidenta Alexandra Lukašenka Viktor. MOV se už na něj podle stanice BBC obrátil s žádostí o vysvětlení celého incidentu. Žena je po několika hodinách podle běloruského sportovního serveru tribuna.com převážena na bezpečné místo.

Foto: Issei Kato, Reuters

Kryscina Cimanouská s japonskými policisty na letišti

Běloruský tým oznámil, že Cimanouská byla ze závodu odhlášena kvůli emočnímu a psychickému rozpoložení, uvedla BBC. Sportovkyně se ale domů vrátit nechce, chtěla v pondělí startovat. „Do Běloruska se nevrátím,” řekla podle agentury Reuters přímo v letištní hale novinářům.

Cimanouská dříve veřejně kritizovala jak režim, tak běloruské sportovní funkcionáře. Podle novinářky Hanny Ljubakovové ji na letiště doprovodili dva zástupci olympijské výpravy. Na otázku, zda se obává letu do Běloruska, Cimanouská podle novinářky odpověděla, že ano. Podle Běloruské sportovní nadace solidarity, která se stará o politicky pronásledované sportovce, se Cimanouská chystá požádat o azyl v Německu nebo Rakousku.

Při letu olympioniků do Tokia se porušovala pravidla, uznal ČOV. Zásadní chyby nezjistil

Domácí

Roztržka s trenérem

Cimanouská tvrdí, že doplatila na to, že si na Instagramu dovolila kritizovat trenéry poté, co ji narychlo zapsali na čtvrteční běžeckou štafetu na 400 metrů. Tu sprinterka normálně neběhá a nepočítala s ní. Že má na této trati, kterou běžně neběhá, závodit, se dozvěděla až na olympiádě.

Trenéři ji chtěli jako běžkyni využít, protože jiní reprezentanti nemohli závodit, podle listu The Daily Mail kvůli nedostatku dopingových testů. Do Tokia prý vůbec neodletěli.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Kryscina Cimanouská na startu sprintu na 100 metrů v Tokiu.

Cimanouská se v pátek zúčastnila rozběhu na trati 100 metrů, kde skončila čtvrtá a do semifinále nepostoupila. V pondělí měla startovat na dvoustovce, své hlavní disciplíně.

Napětí kolem Běloruska

Lukašenko vládne východoevropské zemi tvrdou rukou od roku 1994. Podle oficiálních výsledků loni opět vyhrál prezidentské volby. Opozice, Evropská unie a některé další země je však považují za zfalšované ve prospěch autoritářské hlavy státu.

Po volbách následovaly v Bělorusku demonstrace, proti kterým policie tvrdě zasáhla a desetitisíce lidí zatkla.

Olympijské vítězce pomohl k medaili kondom na nevšedním místě

Koktejl

Poslední reakci Evropské unie si vyžádalo květnové vynucené přistání zahraničního civilního letu na minském letišti. Běloruské úřady tehdy uvěznily opozičního novináře Ramana Prataseviče, který byl na palubě, a jeho přítelkyni. EU v reakci omezila přelety nad Běloruskem a uvalila další sankce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám