Hlavní obsah

Během protestů v Barmě zastřelili sedmiletou dívku, která seděla otci na klíně

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk
Rangún

Sedmiletá Ma Chin Mjo Čit se stala v úterý zatím nejmladší obětí protestů v Barmě. V domě ve druhém největším barmském městě Mandalaj ji zasáhla kulka vypálená bezpečnostními silami, jejichž příslušníci vystřelili do dveří bytu. Její sestra sdělila stanici RFA, že byla zasažena, když seděla na klíně svého otce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

KOMENTÁŘE: V Barmě zastřelili sedmiletou dívkuVideo: Reuters

 
Článek

Podle výpovědi sestry otec odmítl otevřít dveře bezpečnostním silám. Jejich příslušníci proto vypálili přímo do místnosti. „Šli nahoru a tázali se – otevřete dveře, nebo ne? A pak se ptali, kdo další je v domě? Když nikdo neotevřel a můj otec řekl, že nikdo další, řekli nelžete a vystřelili, když má sestra seděla tátovi na klíně. Jsem smutná a doufám, že už žádné další dítě nezemře v takové situaci,“ uvedla její sestra. Dívčina devatenáctiletého bratra policie zbila a odvlekla.

Zásahy v Barmě jsou extrémně brutální, postřeleného vláčeli po ulici

Svět

Podle RFA bylo v úterý zabilo ještě několik lidí, Reuters uvádí ještě nejméně jednu osobu, server Irrawaddy ještě dvě – muže ve věku 21 a 25 let, když police použila kromě slzného plynu, ohlušujících granátů a gumových projektilů i ostrou munici.

Jedním ze zabitých je jednadvacetiletý Ko Čan Thar. Jeho starší bratr Ko Tham Nain řekl serveru Irrawaddy, že byl zastřelen, když se pokoušel dostat do domu: „Neexistují slova, která by popsala brutální chování policie a armády. V míru můžeme být, jen když nebudou v zemi.“ Sám je odpůrcem puče: „Chceme jen vládu, kterou jsme si zvolili. Nechceme tento typ vlády, která se chopila moci silou.“

Při protestech v Barmě zemřelo nejméně 38 lidí

Svět

Podle serveru si protesty od převratu z 1. února 2021 vyžádaly už 260 obětí.

Barmská junta se k případu nevyjádřila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám