Hlavní obsah

Barbados se stal republikou, královnu Alžbětu II. nahradila prezidentka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bridgetown

Karibský ostrov Barbados se stal republikou. Britskou královnu Alžbětu II. coby hlavu státu v úterý nahradila prezidentka Sandra Masonová. Funkce se slavnostně ujala složením přísahy v den 55. výročí od chvíle, kdy někdejší britská kolonie získala na Spojeném království nezávislost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slavnostní ceremoniál k vyhlášení Barbadosu republikouVideo: Reuters

 
Článek

Úderem půlnoci místního času (5:00 SEČ) se za jásotu lidí v hlavním městě Bridgetownu zrodila nová republika, popsala agentura Reuters. Na zaplněném náměstí Národních hrdinů zazněla mimo jiné barbadoská hymna. Slavnosti se zúčastnil také britský princ Charles. Spouštění královské standarty a vyhlášení republiky přihlížel zádumčivě, píše Reuters.

„Nastal čas plně opustit naši koloniální minulost,“ uvedla už před časem Masonová a dodala, že přechod na republiku by neměl být vnímán jako odsouzení kohokoliv. Barbados se podle ní těší na pokračující vztah s britskou panovnicí. Dvaasedmdesátiletá Masonová byla od ledna 2018 až dosud generální guvernérkou ostrova. Vystudovaná právnička dříve působila coby soudkyně nebo jako velvyslankyně ve Venezuele, Kolumbii, Chile a v Brazílii.

Barbados se stal britskou kolonií v polovině 17. století. Záhy se stal důležitým exportérem cukru na anglický trh, přičemž byl podle Reuters rovněž ohniskem transatlantického obchodu s otroky. Současná populace čítající necelých 300 tisíc obyvatel je v drtivé většině afrického původu. Částečnou samosprávu získal v roce 1948 a v roce pak 1966 nezávislost. V čele státu zůstala formálně královna, kterou zastupoval generální guvernér. Úmysl změnit ústavu a učinit z konstituční monarchie republiku v čele s prezidentem oznámila barbadoská vláda loni v září, posléze krok schválil tamní parlament.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám