Hlavní obsah

Bangkok vypadá jako za občanské války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Slzným plynem a gumovými projektily rozhánějí thajští policisté protivládní protesty v metropoli Bangkoku. Premiérka Jinglak Šinavatrová znovu odmítla přistoupit na požadavky demonstrantů a prohlásila, že nerezignuje na svou funkci. Tlak na vládu má zvýšit pondělní jednodenní stávka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Bangkoku se pokusili strhnout betonovou barikáduVideo: Reuters

 
Článek

Několik tisíc demonstrantů se v pondělí pokusilo proniknout k důležitým budovám ve vládní čtvrti v thajské metropoli. Chtěli strhnout betonové bariéry, které je chrání.

Policie proti davu použila slzný plyn, vodní děla a nedaleko úřadu premiérky poprvé za několik posledních dní také gumové projektily. V ulicích kolem klíčových vládních budov a policejní centrály to podle DPA vypadá jako za občanské války, na místě vládne chaos.

Foto: Sakchai Lalit, ČTK/AP

Demonstranti házeli v Bangkoku poblíž sídla vlády kameny na policisty, ti odpověděli slzným plynem.

Demonstranti požadují odchod vlády a chtějí, aby kabinet nahradila nevolená opoziční „lidová rada“, která by měla vybrat nového předsedu vlády. Tvrdí, že kabinet premiérky Jinglak Šinavatrové kontroluje její bratr a svržený předseda vlády Tchaksin Šinavatra.

Foto: Sakchai Lalit, ČTK/AP

Policie zpoza zátarasů střílí k demonstrantům slzný plyn.

Původně pokojné protesty začaly minulé úterý, v sobotu se ale zvrhly v násilné střety s policií. Zemřeli nejméně čtyři lidé a přes sto dalších bylo zraněno.

Premiérka: Jsem ochotná jednat

V Bangkoku zůstala v pondělí velká část univerzit a škol zavřených.

Naopak v hotelích a nákupních střediscích je podle zpráv z místa situace klidná. Otevřená je v pondělí i většina obchodních domů. Nepokoje zasáhly hlavně vládní čtvrť, která je zhruba dva kilometry severně od královského paláce, hlavní turistické atrakce v thajské metropoli.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Policie použila proti demonstrantům i vodní děla.

Premiérka Šinavatrová na tiskové konferenci s odvoláním na ústavu prohlásila, že požadavky demonstrantů jsou nepřijatelné.

„Cokoli, co mohu udělat, aby lidé byli šťastni, to udělám... Jako premiérka ale musím jednat v souladu s ústavou,“ uvedla Šinavatrová s tím, že na svůj úřad nerezignuje. Dodala ale, že ona sama pro jednání s odpůrci vlády „otevře všechny dveře“.

Foto: Chaiwat Subprasom, Reuters

Vojenští lékaři ošetřují demonstranty zraněné při protestech.

Rozbuškou současných protestů byl návrh zákona o politické amnestii. Umožnila by beztrestný návrat bývalého premiéra a bratra současné předsedkyně vlády Tchaksina Šinavatry. V roce 2006 ho sesadil vojenský převrat. O dva roky později uprchl do zahraničí, aby se vyhnul soudu kvůli obvinění z korupce. Opozice tvrdí, že právě Šinavatra ze svého exilu v Dubaji řídí thajskou vládu.

Země zažívá nejhorší politickou krizi od roku 2010, kdy tisíce Šinavatrových stoupenců obsadily několik čtvrtí v Bangkoku. Armáda tehdy protesty rozehnala, zemřelo tehdy téměř sto lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám