Hlavní obsah

Australského surfaře zabil třímetrový žralok

Novinky, jas, tcs
Aktualizováno

V Austrálii na severu státu Nový Jižní Wales napadl v deset hodin dopoledne místního času třímetrový žralok surfaře, který po útoku zemřel. K incidentu došlo v populární přímořské oblasti Kingscliff.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Žralok zabil australského surfařeVideo: AP

 
Článek

Podle stanice SkyNews se svědkům podařilo dostat těžce zraněného surfaře na břeh a žraloka zahnat. Úřady uvedly, že se jednalo o žraloka bílého.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záchranáři na místě incidentu

Staršímu surfaři ve věku mezi padesáti a šedesáti lety byla poskytnuta první pomoc, muž však následně těžkému zranění levé nohy, které při útoku utržil, podlehl. Pláže v oblasti byly uzavřeny a policie útok vyšetřuje.

„Je to šok pro všechny, panuje tu ponurá nálada. Nepamatuju si, že by k útoku žraloka v téhle oblasti někdy došlo,“ uvedl pro Sydney Monring Herald James Owen, majitel surfařského klubu Salt Surf Lide Saving.

V Austrálii jde o třetí smrtelné napadení žralokem tento rok. V dubnu zemřel 23letý ochranář u Velkého Barierového útesu, v lednu 57letý potápěč na západním pobřeží Austrálie.

Žraloci bílí jsou v tuto část roku velmi aktivní. Spolu s žralokem bělavým a žralokem tygřím navíc patří k jediným třem druhům žraloka, u kterých byly zaznamenány nevyprovokované útoky na člověka.

Nevyprovokované útoky jsou trojího druhu

Za vyprovokovaný útok se považuje, pokud se člověk žraloka dotkne, zachytí ho sítí či jinak obtěžuje. Je mezi ně možné počítat i nechtěné kontakty, například, když surfař o žraloka zavadí svým prknem.

Žralok zabil v Kalifornii surfaře

Amerika

Nevyprovokované útoky jsou zahájeny žralokem. Lze je rozlišit na tři typy. První se nazývá „hit-and-run“ (udeř a uteč). Napadení žraloka většinou nevidí, žralok kousne a pak okamžitě zmizí. Odborníci předpokládají, že v těchto případech si predátor spletl kořist.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Žralok, který muže napadl

Druhým typem je „sneak attack“ (zákeřný útok). Ani v tomto případě oběť žraloka nevidí a většinou utrpí velmi vážná zranění, která mohou končit smrtí. Žralok od začátku považuje člověka za oběť a rovnou na ni útočí jako na potravu. Tyto útoky jsou však velmi vzácné.

U italského ostrova se objevil velký bílý žralok

Koktejl

Třetím typem útoku je útok „bump-and-bite“ (udeř a kousni). Žralok kolem oběti krouží a než kousne, tak do ní tělem narazí a teprve pak kousne. Žralok si tak testuje, zda je předmět jeho zájmu vhodnou kořistí. Další kousnutí pak záleží na chování pokousaného, jakékoliv panické chování a prudké pohyby, žraloka přesvědčí, že jde o kořist a zpravidla pak následují další kousnutí, která bývají fatální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám