Hlavní obsah

Australské noviny vyšly se začerněnou titulní stránkou

– Canberra

Největší australské noviny vyšly v pondělí se začerněnou titulní stránkou. Protestují tak proti národnímu bezpečnostnímu zákonu, který omezuje zejména práci investigativních novinářů. Už v červenci provedla police razie v australském rádiu ABC a ve vydavatelství News Corp Australia, protože informovaly o možných válečných zločinech australských vojáků na misích a pokusu vlády sledovat vlastní občany.

Foto: Profimedia.cz

Titulní stránky pondělních australských novin.

Článek

I když spolu hlavní vydavatelé News Corp Australia a Nine vedou lítý konkurenční boj, nyní se spojili a se začerněnými řádky vyšly noviny z obou vydavatelských domů. Začerněnou titulní stránku s razítkem „tajné, není určeno ke zveřejnění“ měly The Australian, Herald Sun nebo australský The Daily Telegraph stejně jako konkurenční Sydney Morning Herald a The Age. Všechny s výzvou: „Když vláda před vámi tají pravdu, co skrývá?“

Důvodem protestu je, že v neděli australská vláda zopakovala, že tři novináři mohou být kvůli letním raziím stíháni. Premiér Scott Morrison řekl, že svoboda tisku je sice pro australskou demokracii důležitá, ale dodal, že je nutné mít vládu práva: „To se týká mě nebo jakéhokoli novináře i kohokoli jiného.“

Začerněné titulní strany australských novin.

Kampaň vedená koalicí Právo vědět, ke které se přidalo i několik rozhlasových stanic, uvedla, že v Austrálii se vytváří v posledních dvaceti letech kultura utajování. „Austrálii hrozí, že se stane nejtajnůstkářštější demokracií na světě,“ řekl výkonný ředitel stanice ABC David Anderson.

Důvodem je především loni přijatý zákon o protišpionážních opatřeních, který se týká i novinářů a whistleblowerů.

V Austrálii jdou po lidech, kteří zveřejnili, jak vojáci v Afghánistánu zabíjeli civilisty

Svět

ABC předloni zveřejnila sérii reportáží Afghan Files o tom, jak australští vojáci zabíjeli v Afghánistánu civilisty. Bývalému právníkovi ministerstva obrany, který médiím informace poskytl, hrozí trest až 50 let vězení.

Policisté prohledali v červnu i bydliště novinářky Anniky Smethurstové z mediální společnosti News Corp kvůli reportáži z roku 2018 o tom, jak plánuje australská vláda špehovat vlastní občany. Podle úřadů i tato zpráva porušila australské bezpečnostní zákony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám