Hlavní obsah

Austrálii zasáhl silný cyklón Debbie

Sydney

Na severovýchod Austrálie udeřil v noci na úterý cyklon Debbie, doprovázený větrem o rychlosti až 263 kilometrů za hodinu, což z něj dělalo hurikán čtvrté kategorie. Vichr poničil řadu domů, lámal stromy a strhával dráty elektrického vedení, takže bez proudu zůstalo 45 tisíc domů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Austrálii zasáhl cyklon DebbieVideo: Reuters

 
Článek

Cyklon rovněž doprovázejí silné deště, naprší 150 až 500 milimetrů srážek. Podle agentury AP byl zatím jeden člověk vážně zraněn.

Podle místní se jednalo o muže ve městě Proserpine, na něhož spadla zeď. Byl převezen do nemocnice, o jeho stavu zatím nejsou další informace. Policie připsala cyklonu i dopravní nehodu rovněž ve městě Proserpine, při níž v pondělí zemřela 31letá turistka. Příčinou mohlo být podle policie zhoršené počasí před blížícím se cyklonem.

Cyklon Debbie je nejsilnější bouří v australském státě Queensland od roku 2011. Úřady proto už v pondělí vyzvaly k evakuaci asi 25 000 lidí, což by byla největší evakuace v Austrálii od cyklonu Tracy z roku 1974. Řada lidí ale výzvu k opuštění svých domovů a přesunu do výše položených míst neuposlechla.

Cyklon dorazil na pevninu v úterý v poledne místního času (ve čtyři hodiny ráno SELČ). Krátce předtím poničil turistická letoviska na ostrovech Whitsunday Islands u východního pobřeží.

Na pevnině v okolí města Airlie Beach živel přerušil telefonické spojení, lijáky zaplavily ulice a vichr rozbíjel okna, vyvracel stromy a poškodil střechy domů. Na čtyři stovky škol a školek zůstalo zavřených, uzavřeno bylo i letiště Townsville a kvůli vysokým vlnám přístavy Abbot Point, Mackay a Hay Point.

Foto: Reuters

Cyklon Debbie ohýbá palmy na Airlie Beach jižně o města Townsville.

Debbie postupuje na jihozápad velmi pomalu, což znamená, že lijáky a vichr potrvají v oblasti ještě nejméně 24 hodin. „Potrvá to dlouho, minimálně do večera, než vítr začne konečně slábnout,” uvedla premiérka státu Queensland Annastacia Palaszczuková. Bouři označila za monstrum a zároveň vyzvala obyvatele, aby v příštích 12 hodinách nevycházeli z domů.

„Podmínky se rychle zhoršily. Buďte opatrní a zůstaňte doma do středy,” prohlásil v parlamentu australský premiér Malcolm Turnbull.

„Cyklon je velmi hlučný, zní to, jako by na střeše vašeho domu přistálo jumbo,” popsal živel jeden z místních obyvatel. Jiný zase uvedl, že je to, jako když „nákladní vlaky přijíždějí zleva zprava“. Podle něj se „místo pořád třese“.

Reklama

Výběr článků

Načítám