Hlavní obsah

Austrálii trápí vedra a požáry, teploty stoupají k padesáti stupňům Celsia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Austrálii sužují rekordní vedra. V Sydney vystoupala teplota na 47,3 °C, což je nejvíc od roku 1939, kdy byla naměřena teplota ještě o půl stupně vyšší. Horka také přispívají k šíření požárů buše.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár v AustráliiVideo: Reuters

 
Článek

Vysoké teploty také zkomplikovaly v Novém Jižním Walesu, kde leží Sydney, dopravu, protože na dálnicích se roztékal asfalt.

Charita převážela bezdomovce do přístřešků, kde je neohrožovalo vedro, a ty s úpaly a úžehy dopravovala do nemocnic.

Ve státě je zakázáno rozdělávat ohně stejně jako v sousedním, jižněji ležícím státě Victoria. Tam už v sobotu zaznamenali 49 požárů. Bojuje s nimi 300 hasičů, kteří mají 50 vozidel a tři vrtulníky.

Požár u Benally, který ohrožoval stovky domů, se podařilo dostat pod kontrolu až v neděli. Ohrožoval desítky budov a stovky lidí musely být evakuovány. Oheň sežehl 12 100 hektarů porostu.

I ve státě Victoria, kde je teplota o malinko nižší, vyzvaly úřady lidi, aby se vyvarovali sportovních aktivit a nadměrné námahy. „Vedro zabíjí,“ uvedl šéf záchranářů ve Victorii Paul Holman a vyzval lidi: „Zítra to bude jako vysoká pec a vy tomu musíte přizpůsobit svou činnost. Vyvarujte se sportovních aktivit, vyvarujte se venkovních aktivit, zůstaňte vevnitř.“

Reklama

Výběr článků

Načítám