Hlavní obsah

Rekordní požáry v Austrálii ovlivňují počasí, tvoří si vlastní bouřkové mraky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Australský stát Nový Jižní Wales ničí akutní lesní požáry, které jsou důsledkem silného větru a vysokých teplot, a jejich počet je rekordní. Úřady evakuují místní obyvatele. Někteří z nich jsou ale ve svých domech uvězněni a čekají na pomoc, která se k nim zatím nemůže dostat, píše BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lesní požáry proměnily Austrálii v oranžové pekloVideo: Reuters

 
Článek

„S tolika souběžnými požáry jsme nikdy nebojovali, takže i pro nás je to neprobádané území,“ řekl vedoucí místních hasičů Shane Fitzsimmons. Společně s kolegy musel v pátek bojovat až se sedmnácti akutními požáry najednou.

Hasiči varují, že požáry mohou vytvořit vlastní ohňovou oblačnost. Z takového mraku může udeřit blesk, aniž by mu předcházel déšť. „Tyto mraky jsou extrémně nebezpečné. Nezůstávejte venku příliš dlouho,“ doporučují hasiči.

Na mnoha místech plameny uvěznily lidi v jejich domovech. Záchranáři se k nim nemohou dostat. „Požár je rozsáhlý a šíří se tak rychle, že pro ně ani nemůžeme letět helikoptérou,“ napsali na Twitter hasiči, kteří celkem bojují s plameny na více než 90 místech.

„Snažíme se zachránit co nejvíce lidí,“ uvedl Fitzsimmons. Proti požárům bojuje tisíc hasičů, ze vzduchu pomáhá 70 letadel. Lidem, kterým se nepodařilo včas opustit domovy, doporučují vyhledat bezpečný úkryt.

Nový Jižní Wales je požárem nejhůře postiženým státem v Austrálii. V říjnu při obraně svých domů zemřeli dva lidé. Minulý týden spálily plameny dva tisíce hektarů lesa. Australané se obávají, že jim podlehnou stovky zvířat, především koalů.

Požáry se v Austrálii šíří kvůli silnému větru a teplotám kolem 35 stupňů. Na pobřeží pokryly přibližně tisíc kilometrů. Varování platí i pro další australské státy Queensland a Západní Austrálii. Situace se podle předpovědi počasí v nejbližších dnech zřejmě nezmění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám