Hlavní obsah

Austrálii pobouřilo video, kde zasáhli 13krát taserem domorodce

Perth

V Austrálii vyvolalo v pondělí velké pobouření video bezpečnostní kamery zachycující událost, jak policisté použili na stanici třináctkrát taser proti neozbrojenému domorodci. Záznam byl zveřejněn jako součást zprávy o použití taseru západoaustralskou policií.

Článek

Ministr spravedlnosti žádá, aby vláda Západní Austrálie zvážila vydání instrukcí, kdy a jak taser používat. Zásah odsoudil i premiér Colin Barnett, podle něhož šlo o neoprávněné použití síly, což poškodilo pověst sboru.

Video zachycuje incident z Perthu ze srpna 2008. Taser byl opakovaně použit proti domorodému obyvateli, který je navíc duševně nemocný. Muž se ve vazbě v Perthu odmítl podrobit tělesné prohlídce.

Poté, co ho policistka osmkrát zasáhla taserem, začal v agonii křičet. Mimo kameru byl podle AP pak zasažen ještě pětkrát. Muž přitom nepředstavoval žádné nebezpečí, obklopovalo ho devět policistů.

Video zveřejnila vyšetřovací komise v pondělí v rámci zprávy o užívání taserů, kterou si vyžádal parlament Západní Austrálie.

Ve zprávě je ještě zmiňován případ, kdy muž po zásahu taserem do hrudi zemřel. Zpráva uvádí, že prostřednictvím taserů policisté stále častěji nutí podezřelé ke spolupráci, k přiznání nebo proti těm, kdo se po zatčení stále brání. Velmi často jsou používány proti Austrálcům.

Komise navrhuje, aby byly omračující zbraně použity pouze tehdy, pokud zasahujícím jednotkám bezprostředně hrozí těžká újma na zdraví. To chce uzákonit i ministr spravedlnosti Západní Austrálie, který se diví, že proti policistům nebylo vzneseno obvinění. Policie za nepřiměřené užití síly potrestala dva strážníky pokutou 750 a 1200 australských dolarů.

Taser má na svědomí život lupiče ze Sydney

Otázkám čelí kvůli taserům také policie v Sydney, která v noci na úterý použila taser proti muži ozbrojenému dvěma noži, jenž se pokoušel vloupat do domu. Muž krátce poté ztratil vědomí a v nemocnici zemřel.

Podle prohlášení policejního komisaře státu Nový Jižní Wales Andrewa Scipioneho rozhodnutí užít paralyzér policistům zachránilo život. Okolnosti tedy byly adekvátní.

Nebezpečný taser má i česká policie

Taser omračuje pomocí silného elektrického výboje a podle odborníků skrývá rizika. U některých lidí totiž může vyvolat srdeční arytmii, nebo dokonce infarkt. Cílem taserů je paralyzovat, OSN ale před třemi lety označila jejich používání za formu mučení, protože vyvolává extrémní bolest a někdy i smrt.

Paralyzér má ve svém arzenálu také zásahová jednotka české policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám