Hlavní obsah

Austrálie se omluvila domorodcům, ti chtějí peníze

CANBERRA

Australský premiér Kevin Rudd se v úterý večer oficiálně omluvil domorodým Australcům za zacházení, které jim v minulosti způsobilo hluboké utrpení. V parlamentu byla kromě poslanců přítomná i stovka domorodců. Hlavní omluva směřovala dětem, které byly až do 60. let odebírány rodičům a dávány na převýchovu.

Foto: Andrew Sheargold, Reuters

Australský premiér Kevin Rudd se omlouvá domorodcům.

Článek

"Omlouváme se za zákony a politiku parlamentů a vlád, které způsobily hluboký žal, utrpení a ztrátu našich australských spoluobčanů," prohlásil Rudd.

"Omlouváme se za zákony a politiku parlamentů a vlád, které způsobily hluboký žal, utrpení a ztrátu našich australských spoluobčanů," prohlásil Rudd.

"Vyslovujeme omluvu za bolest, trápení a rány ukradených generací, jejich potomků i rozbitých rodin," dodal a s poukazem na politiku asimilace.

Až do konce šedesátých let země uplatňovala spornou politiku asimilace domorodých dětí, kterou zahájila už v XIX. století. Vládní úředníci odebrali domorodým rodičům asi 100 000 dětí a nechali je vyrůstat v bělošských rodinách. Austrálci (Aboriginové)  však o odebraných dětech mluví jako o "ukradených generacích".

Odškodné nebude

Ruddova vláda nicméně předem vyloučila splnění požadavku zástupců původních obyvatel na vyplacení odškodného ve výši jedné miliardy australských dolarů (15,6 miliardy korun), což vedlo ke kritice domorodců. „Černým dají slova, bílý si nechaj peníze,“ shrnul postup australské vády přední vůdce domorodců Noel Person.

Přesto je omluva historickým průlomem, který ukazuje, jak se liší současná vláda od předchozí. Minulý premiér John Howard omluvu odmítal a historického projevu se neúčastnil, i když v parlamentu jinak byli všichni žijící expremiéři. Jeho liberální strana ale omluvu uvítala.

Premiér také avizoval opatření na zvýšení životní úrovně, snížení dětské úmrtnosti či negramotnosti Austrálců, kterých je v současnosti asi 450 000. Je mezi nimi nejvyšší nezaměstnanost i dětská úmrtnost, mnoho jich je závislých na alkoholu a drogách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám