Hlavní obsah

Austrálie evakuuje pláž, na které plameny uvěznily tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Australské námořnictvo v pátek zahájilo evakuaci zhruba čtvrtiny ze 4000 lidí uvězněných na pláži obklopené požáry ve městě Mallacoota na jihovýchodě Austrálie. Stát Viktorie, ve kterém se město nachází, vyhlásil stav nouze. Úřady vyzvaly obyvatele k opuštění rizikových oblastí dřív, než se podmínky o víkendu zhorší, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Australané utíkají před masivními lesními požáry na plážeVideo: Reuters

 
Článek

Evakuace byla dobrovolná, do čtvrtka večer se k ní přihlásilo 963 lidí. Několik dalších se oblast rozhodlo opustit v pátek ráno.

Austrálie se s ničivými požáry potýká již několik týdnů. Shořelo přes pět milionů hektarů půdy, což je oblast větší než Slovensko. Nejméně 17 lidí zemřelo a jenom ve státě Nový Jižní Wales shořelo 1365 domů. Kouř z lesních požárů podle agentury AFP obtěžuje také obyvatele největších australských měst, Sydney a Melbourne, vítr ho ve čtvrtek zanesl přes Tasmanovo moře i na 2000 kilometrů vzdálený Nový Zéland.

Obloha zrudla, pro zoufalé lidi uvízlé na australských plážích vyrazila armáda

Svět

Utečte, dokud je čas

Úřady v pátek vyzvaly obyvatele zasažených států Viktorie a Nový Jižní Wales, aby se z rizikových oblastí co nejrychleji evakuovali. Od soboty se totiž očekává zvýšení teploty a silný vítr, který může vést k dalšímu šíření ohně.

Požáry v Austrálii vytvářejí vlastní počasí, jejich bouřky pak zapalují další ohně

Svět

Premiér státu Viktorie Daniel Andrews vyhlásil stav nouze v oblastech, kde bydlí zhruba 100 tisíc lidí. Úřady je vyzvaly, aby využili krátkého ochlazení a oblast opustili. „Tohle je vaše příležitost utéct,“ varoval obyvatele Viktorie Andrew Crisp z vedení místní agentury pro řešení krizových situací. Podle něj se obyvatelé státu nemohou spoléhat jen na své štěstí, nové požáry se mohou rozhořet už v pátek.

„Ještě stále je šance odejít,“ vyzvala v podobném duchu občany premiérka Nového Jižního Walesu Gladys Berejiklianová. „Pokud nemusíte v oblasti zůstat, odejděte! Ta možnost tu nebude napořád,“ uvedla Berejiklianová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám